Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Věž kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře zdobí nový kříž


Datum:

Čtyřmetrový kříž zhotovili podle návrhu arch. Norberta Schmidta Martin Janda a Jan Renza. Opravená makovice skrývá i poselství dalším generacím.

Věž kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře zdobí nový kříž

Vrchol rekonstruovaného kutnohorského farního kostela sv. Jakuba nese nový kříž a opravenou makovici s tubusy s dokumenty. Původní listiny nahradily kopie a originály skončily v archivu. O čem vypovídají dokumenty nové? "Dali jsme tam písemný vzkaz budoucím generacím, pan farář napsal něco o farnosti, je tam zpráva o opravě kostela svatého Jakuba a zmínka o ostatních objektech a také dopis studentky Ortenova gymnázia. Je to taková hezká úvaha," uvedla Soňa Telecká z kutnohorského arciděkanství a dodala, že makovice skrývá dokumenty na CD nosičích, puzzle, fotografie, současné bankovky a mince, vydání celostátních a regionálních novin a jako zajímavost také farářův diář.

Věž se také dočkala nového kříže, který byl až do vyzdvižení na vrchol věře k vidění uvnitř chrámu. "Nový kříž pro věž kostela sv. Jakuba má podtrhnout církevní, kulturní a městotvorný význam této prvořadé památky Kutné Hory. Jeho tvar je proto archetypální, nadčasový, sebejistě pevný, ale v materiálovém řešení a výtvarném pojetí zároveň zpřítomňuje naši dynamickou současnost a její technické a umělecké možnosti. Návrh sleduje radikální odhmotnění kříže, jeho proměnu v nástroj světla," řekl autor Norbert Schmidt a doplnil, že bok je z broušeného nerezu, největší sešikmené plochy na čelech z leštěného nerezu a samotný tenký kříž, který vznikl uprostřed, je pozlacen plátkovým zlatem. Tento tenký "vkreslený" zlatý kříž bude vyrůstat jako zhmotněný sluneční paprsek z historické kostelní báně.

Rekonstrukce kostela za více než 36 milionů korun má skončit do března letošního roku. (peš, foto Cyril Malík)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.