Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rekord. Broumovský klášter navštívilo šedesát tisíc lidí


Datum:

Revitalizace broumovského kláštera se vyplatila. V loňském roce zaznamenal rekordní návštěvnost. Navštívilo ho přes šedesát tisíc lidí od nás i ze zahraničí.

Rekord. Broumovský klášter navštívilo šedesát tisíc lidí

Oproti předcházejícímu roku, kdy si barokní národní kulturní památku přijelo prohlédnout třiatřicet tisíc návštěvníků, jde o rapidní nárůst. "Čtyřicet tisíc lidí prošlo prohlídkovými okruhy a dalších více jak jedenadvacet tisíc lidí se zúčastnilo kulturních a vzdělávacích akcí v klášteře," vyčísluje Kateřina Ostradecká ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov. Jednorázový největší počet návštěvníků zavítal do kláštera při Dnech otevřených dveří během posledního dubnového víkendu. "Přijelo k nám přes pět tisíc lidí a bylo to krátce po zpřístupnění revitalizovaných částí kláštera," upřesňuje Aleš Freiwald.

Barokní památka, která své brány turistům po celý rok nezavírá, prošla nedávno rozsáhlou opravou za evropské finance. Uskutečnila se v roce 2014 a vyžádala si téměř čtvrt miliardy korun. Získala dokonce nominaci v soutěži Stavba roku 2015. Opravená část slouží nejen prohlídkovým okruhům, ale také vzdělávání, kultuře a ubytování. Ukazuje se, že záměr oživit historický objekt přednáškami, konferencemi, výstavami, koncerty a současně lidi ubytovat není krokem mimo. "Ubytovací kapacita dává smysl, protože naše vzdělávací a kulturní aktivity chceme spojovat s dlouhodobějšími pobyty účastníků. Zvýšená návštěvnost, která byla naším cílem a o které mnozí pochybovali, je toho důkazem. Ukazuje se, že jsme vykročili správným směrem, co se týká stability ekonomického projektu celého centra," uvádí Jan Školník, ředitel neziskové Agentury pro rozvoj Broumovska, která Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov včetně prohlídkových okruhů provozuje. Školník věří, že kvalitu poskytovaných služeb centrum, které ještě nemá podle jeho slovvyrovnané financování, udrží a s ní i návštěvnost. "Bez důvěry a podpory našich tradičních i nových podporovatelů to ale nepůjde," zakončuje Jan Školník. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.