Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Proběhlo druhé vzdělávací setkání kněží a jáhnů


Datum:

Do Hradce Králové se sjeli kněží a jáhnové, aby se dozvěděli něco víc k tématu Pastorace lidí s duševními a sociálními problémy a spolupráce s psychology.

Proběhlo druhé vzdělávací setkání kněží a jáhnů

Druhý ročník vzdělávacího setkání proběhl v úterý 19. ledna v "katakombách" Nového Adalbertina. Po společné modlitbě se přibližně 30 účastníků z řad kněží a jáhnů královéhradecké diecéze zaposlouchalo do přednášky vojenského kaplana Milana Novotného, který promluvil na téma Práce s hranicemi v kontaktu s lidmi, kteří mají duševní a sociální problémy. Na něho, po diskuzi a přestávce, navázal farář a psychoterapeut Lukáš Engelmann, který promluvil na téma Rozdíly a styčné body mezi psychoterapií, duchovním doprovázením a svátostí smíření.

Biskupský vikář pro pastoraci P. Jan Linhart o výběru témat letošního setkání říká: "Loni jsme začali tím, že jsme kněze povzbudili k tomu, aby se učili společně se modlit za lidi, kteří mají problémy. Zároveň jsme to posunuli do roviny existence exorcismu a také mluvili o tom, do jaké míry je potřeba v těchto duchovních potřebách lidem pomáhat. Letos se zaměřujeme na rovinu psychologie, takže tady máme dva psychoterapeuty (jednoho jáhna, jednoho kněze), kteří mají oba zkušenosti v práci s lidmi se sociálními či duševními problémy. Snažíme se společně hledat hranice, do jaké míry těmto lidem pomáhat, tak abychom nezničili sami sebe a zároveň naplňovali křesťanské pověření služby druhým." (ht)

V případě zájmu o nahrávku přednášek letošního semináře se obraťte na Martina Weisbauera: weisbauer [at] proglas.cz (weisbauer[at]proglas[dot]cz), 495 063 425, 739 038 720

Dojmy ze setkání

Milan Novotný, trvalý jáhen, farnost Pardubice

"Myslím si, že aby se duchovní v těchto oblastech setkávali a vzdělávali je velice důležité, protože aby pomoc byla taková, jakou si opravdu ti lidé zasluhují, je potřeba lidi poznat a odborně se jim věnovat. Je potřeba se někdy také trochu povznést nad takové ty základní 'pomahačské mýty', které jsou často kontraproduktivní a často dělají z těch, kteří pomáhají oběť, která světu nepomůže."

Petr Trefil, trvalý jáhen, farnost Havlíčkův Brod

"Na tomto semináři jsem proto, že pomáhám v pastoraci duševně nemocných osob – v Havlíčkově Brodě je velká psychiatrická léčebna, kam už několik let docházím a kde se setkávám s lidmi, kteří mají duševní onemocnění nebo problémy. Cítím tedy potřebu se nějakým způsobem víc dozvědět o tom, jak s těmito lidmi pracovat. Přednáška byla velice zajímavá, měla i náboj určitého odlehčení a myslím, že mi i pomohla porozumět tomu, proč se ti lidi takto chovají, nebo kde se v nich bere problém, který potom vyústí do duševní poruchy. A pak nám také přednášející Milan Novotný nastínil, jak sám sebe uchránit určitého vyhoření, nebo zneužití. Máme potřebu se někdy bezbřeze vydávat a člověk se tak někdy stává obětí. Má pocit, že pomáhá, a přitom spíš jen prohlubuje problém.

Jan Bárta, kněz, farnost Ledeč nad Sázavou

"Chodím od roku 1999 do ženské věznice ve Světlé nad Sázavou, a ačkoliv je ženská problematika jiná, než o jaké mluvil bratr jáhen z pohledu mužské věznice, jeho poznatky mi velice pomohly. Dokázal dobře a v přijatelné formě shrnout psychologické poznatky do krásného seznamu pouček toho, co dělat. Mně osobně to velmi pomohlo, protože jsem se s tím setkal."


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.