Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Začněme od společného křtu, řekl papež o jednotě křesťanů


Datum:

Křtem jsou katolíci, pravoslavní i protestanti bratry a sestrami a tvoří svatý lid. Týden modliteb za jednotu křesťanů má znovu objevit vzájemné pouto.

Začněme od společného křtu, řekl papež o jednotě křesťanů

"Křest vytváří svátostné pouto jednoty mezi všemi, kdo se křtem znovu narodili." S odvoláním na tento text II. vatikánského koncilu vyzval papež věřící k novému objevení tohoto spojení. V promluvě při své včerejší generální audienci v aule Pavla VI. komentoval František slova apoštola Petra: "Vy však jste rod vyvolený, královské kněžstvo, národ svatý, lid náležející Bohu."

Jako příklad jednoty ve křtu zmínil papež příklad křtitelnice z 12. století v lotyšské Rize, která je považována různými církvemi za pramen jejich křesťanství.

Začít od společného křtu podle papeže znamená nalézt zdroj milosrdenství, ze kterého není nikdo vyloučen. "Mocí křtu se můžeme všichni považovat za bratry a sestry. Jsme reálně svatý Boží lid, i když nejsme kvůli svým hříchům plně sjednoceným lidem," řekl František. Boží milosrdenství, které působí ve křtu, je silnější než lidská rozdělení. V míře, v jaké křesťané přijmou milost milosrdenství, se stávají plnějším Božím lidem.

Díky křtu také katolíci, pravoslavní i protestanti tvoří "královské kněžstvo a svatý lid""Znamená to, že máme společné poslání, a to předávat přijaté milosrdenství dalším, počínaje u chudých a opuštěných," uzavřel František.

Týden modliteb za jednotu křesťanů probíhá od 18. do 25. ledna 2016. V poslední den bude papež přítomný na ekumenické bohoslužbě v bazilice sv. Pavla za hradbami. Modlitební texty pro letošní rok napsali křesťané z Lotyšska. (zdroj: cirkev.cz)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.