Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přinášíme tipy z vysílání Radia Proglas v týdnu od 25. do 31. ledna 2016.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

V pokračování seriálu Islám-znamení doby se v pondělí 25. ledna věnujeme právu šaría. Pro srovnání, jak šaría ovlivňuje životy občanů, vybereme Egypt a Saudskou Arábii. V obou zemích má šaría velikou a nezastupitelnou autoritu. Stala se součástí politické i kulturní tradice. Křesťané v Egyptě se už naučili podle ní žít. Přesto šaría všem nemuslimům ztěžuje v mnohém život. V Saudské Arábii má toto právo ještě důležitější postavení, což ale místním obyvatelům nebrání v jeho zneužívání. Více v našem vzdělávacím seriálu s teologem Jaroslavem Francem v 16.00 (do 16.25).

Loňský rok byl v ČR nejteplejší v historii měření a žádné velké ochlazení se v blízké budoucnosti nechystá. Působí měnící se počasí změny i ve vašem způsobu života? Pocítili jste už nutnost přizpůsobit se měnícímu se podnebí? Pokud takovéto zkušenosti máte, neváhejte se s námi podělit v Noční lince v pondělí 25. ledna 22.30 (do 23.30) se šéfredaktorem Pavlem Mikšů.

Kafemlýnek s datem 26. ledna nese název Kojím, ale nejsem v tom sama. Hostem bude porodní asistentka Ladislava Ryšavá  z Mamicentra v Brně. Budeme se ptát na tenhle zázračný způsob výživy miminek a také jeho komplikace. Ve druhé části pořadu si povíme o modlitbách chval s frontmanem skupiny Hrozen a Chapela Mirkem Přikrylem. Kafemlýnek vysíláme od 9.30 (do 10.30).

V lednovém magazínu Barvínku si v úterý 26. ledna představíme nové dětské album Beáty Hlavenkové, zjistíme, jak se vyrábějí hostie v Bílé Vodě a podíváme se do Laserového centra Akademie věd v Dolních Břežanech. Naladíte od 16.00 (do 16.55).

Otec Jaroslav Knittl, který byl žákem známého otce Habáně, obnovil po sametové revoluci v roce 1991 slavné Akademické týdny na Pavlátově louce u Nového Města nad Metují, jejichž historie sahá až do roku 1932. Jeho život byl tvarován trojím posláním. Působil jako pedagog, kněz a vydavatel či organizátor společenského života. Manželé Ptáčkovi se pokusí nám jeho osobnost přiblížit v úterý 26. ledna od 22.00 (do 22.25).

V roce 2014 se v České republice narodilo asi 108 tisíc dětí, z toho 8% předčasně, to znamená do 37. týdne těhotenství. S Lumírem Kantorem, předsedou České neonatologické společnosti a primářem Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc si budeme povídat zejména o péči o předčasně narozená miminka. Jednotkou intenzivní péče oddělení neonatologie olomoucké Fakultní nemocnice nás provede staniční sestra Věra Šibravová. Nalaďte si pořadu Mezi slovy ve čtvrtek 28. ledna v 9.30 (do 10.30).

Černá zem - nová interpretace holocaustu z pera amerického historika Timothyho Snydera je knihou, která danou problematiku pojímá šířeji, než tomu bylo v dosavadních výkladech. Autor věnuje pozornost především osudu Židů ve východní Evropě, která byla vystavena dvojí okupaci. Knihu, která právem získala přední místo v čtenářských anketách po celém světě, představíme v Knihovničce Proglasu v neděli 31. ledna ve 13.20 (do 13.30).

27. ledna jsme si připomněli 115. výročí úmrtí italského skladatele Giuseppe Verdiho. V neděli 31. ledna od 20.30 (do 22.05) nabídneme k poslechu jeho Requiem. Verdi je zkomponoval roku 1874 jako reakci na smrt italského romantického prozaika, básníka a dramatika Alessandra Manzoniho.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.