Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Připomínáme si výročí slavnostní intronizace arcibiskupa Karla Otčenáška


Datum:

Přesně před 26 lety proběhlo v katedrále Svatého Ducha slavnostní uvedení arcibiskupa Karla Otčenáška na biskupský stolec královéhradecké diecéze.

Připomínáme si výročí slavnostní intronizace arcibiskupa Karla Otčenáška

Arcibiskup Karel Otčenášek byl uveden do služby královéhradeckého biskupa 27. ledna 1990 papežským zmocněncem arcibiskupem Francescem Colassuonem. Slavnostního obřadu se mimo jiné zúčastnil i tehdejší prezident Václav Havel.

Arcibiskup Karel Otčenášek se narodil 13. dubna 1920 v Českém Meziříčí. Teologii studoval v Hradci Králové a v Římě, kde byl v roce 1945 vysvěcen na kněze. V roce 1950 byl jmenován biskupem s pověřením řídit hradeckou diecézi v případě uvolnění biskupského stolce, vysvěcen byl 30. dubna v kapli na biskupství. 

Po smrti svého předchůdce biskupa Mořice Píchy v roce 1965 však úřad nemohl převzít, komunistická totalita ho na více než deset let uvěznila a i po jeho propuštění bránila obsazení biskupského stolce v Hradci Králové. Až 21. prosince 1989, po pádu režimu, papež Jan Pavel II. potvrdil Karla Otčenáška jako sídelního biskupa v Hradci Králové. 27. ledna 1990 se v katedrále ujal úřadu. Vykonával ho až do roku 1998, kdy mu bylo 78 let. Papež Jan Pavel II. mu tehdy udělil titul arcibiskupa. Karel Otčenášek zemřel 23. května 2011.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.