Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: V Hradci Králové se sešli řeholníci a řeholnice


Datum:

Tradiční setkání se konalo čtyřicet dnů po vánocích, na svátek Uvedení Páně do chrámu, který je od roku 1997 současně svátkem zasvěcených osob.

Galerie: V Hradci Králové se sešli řeholníci a řeholnice

V hlavním městě diecéze zasvěcené osoby přivítal světící biskup Josef Kajnek. Setkání začalo v kapli sv. Klimenta žehnáním svící. Průvod se světly se pak odebral do sousední katedrály Svatého Ducha, kde se konala bohoslužba. Celebroval ji právě biskup Josef.

V homilii, které se ujal generální vikář královéhradecké diecéze Josef Socha, několikrát zaznělo poukázání na symbol světla a jeho úlohu v životě člověka i v dějinách Spásy. "Hořící svíce je symbolem, který nás provází po celý život – od křtu až po rakev. Po procesí na Bílou sobotu je světelné procesí o svátku Uvedení Páně do chrámu druhým největším v liturgickém roce. Průvod se světly má zvýraznit skutečnost, že nechodíme v temnotách, že Kristus je světlem života," řekl Socha.

Prelát Josef Socha se dále záměřil na slova z evangelia sv. Lukáše, která zazněla při bohoslužbě Slova. "Právě dnešní evangelium má hluboký vztah k zasvěcení – od Ježíše, jehož svatost je tak silná, že nepotřebuje zasvěcení, přes Marii, kterou si Bůh vybral a přesto zůstala neposkvrněná, až po Josefa, který respektoval Mariino rozhodnutí a jako panic vedl zasvěcený život, či starce Simeona, kterého svatý Lukáš označuje jako muže plného ducha."

V závěru své promluvy pak Josef Socha poukázal na důležitost žít z proroctví. "V něm je život, který má v sobě ducha Božího a právě řeholní život je toto nositelem. Člověk se má snažit, aby v sobě tříbil prorockého ducha jako zlato, aby byl jasnější a zřetelnější."

Po skončení mše svaté se řeholníci a řeholnice odebrali do galerie v biskupské rezidenci na přátelské setkání, přednášku, společnou modlitbu a následný společný oběd. (peš)

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.