Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Do Vrchlabí přijelo pro požehnání přes 2000 motorkářů


Datum:

Na nejrůznějších strojích zde bylo možné vidět pestrou přehlídku kombinéz, dresů a oblečení lidí, které právě ve Vrchlabí spojil zájem o požehnání.

Do Vrchlabí přijelo pro požehnání přes 2000 motorkářů

Krásný slunečný sobotní den 7. května přivítal na vrchlabském Náměstí T. G. M. asi 1200 motorek a s nimi více než 2000 motorkářek a motorkářů, kteří se již po třinácté sjeli na tradiční akci Motorkářské požehnání. Pro hosty byl kromě žehnání v kostele připraven bohatý celodenní program.

Letošní ročník byl významný také tím, že se nesl v ekumenickém duchu. Kromě místního katolického duchovního P. Jiřího Šlégra byli dále přítomni dva duchovní církve československé husitské: vrchlabský farář Vladimír Hraba a kaplan Armády České republiky Tomáš Altman. Farář Vladimír Hraba, který se žehnání účastnil letos poprvé, hodnotí proběhlé setkání následovně: "Jsem rád, že se tato akce koná a že tu můžeme být spolu s místním bývalým husitským duchovním a mým vrchlabským předchůdcem Tomášem Altmanem, který zde tuto tradici žehnání zahájil. Na počátku se konala v našem malém kostelíku a účastnila se jí jen hrstka místních lidí. Postupně se sem začali sjíždět lidé z většího okolí, a protože kostelík a prostory před ním nestačily hosty pojmout, využíval se klášterní kostel, náměstí apod. Velmi oceňuji, že ode dneška dostalo toto setkání navíc ekumenický rozměr."

Na přání organizátorů tohoto tradičního motorkářského srazu z vrchlabského týmu Srdcem i rozumem byl v sobotu otevřen vrchlabský kostel sv. Vavřince právě příznivcům motorek již od 11.00. Slavnostní zvuk kostelních zvonů pak přesně v poledne program v kostele zahájil. Následovala klasická varhanní hudba v podání místního šéfa kůru Radka Hanuše, který obřad žehnání doprovázel. Všichni tři duchovní se společně nad přítomnými modlili, procházeli kostelem a kropili všechny svěcenou vodou. Na konci dostali u východu z kostela malý dárek: kartičku s modlitbou řidiče a vyobrazením sv. Kryštofa, jejich patrona. Žehnání a kropení strojů i jejich posádek svěcenou vodou pokračovalo také venku před kostelem i na náměstí.

Mezi hlavní organizátory vrchlabského motorkářského týmu patří Jan Sládek, Iva a Standa Mikáskovi. Posledně jmenovaný ke srazu dodává: "Přijeli sem lidi z mnoha koutů naší republiky, např. čtyřicet motorek dorazilo až Pelhřimova, dále z Jindřichova Hradce, ale i z Německa, Polska a Slovenska! Odezva od přítomných už hned po obřadu byla výborná, a to ještě lidé teprve začnou psát a volat…! Všichni jsou rádi, že jsme mohli být v tak krásném našem kostele sv. Vavřince. Musím se přiznat, že jsem měl dojetím až slzy v očích, když jsem to vše prožíval, slyšel kostelní zvony a krásně číst jednu motorkářku přímluvy, hrát na kytaru místního faráře apod. Prostě bylo to skvělé a těším se zase na příští rok."


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.