Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan požehnal nové prapory a obecní znak


Datum:

V Jeníkově u Hlinska mají nový obecní znak s praporem a hasičský prapor. Požehnal je, a spolu s prapory i opravený kříž, královéhradecký biskup Jan Vokál.

Biskup Jan požehnal nové prapory a obecní znak

Slavnost se v Jeníkově konala v sobotu 7. května. "Obecní znak ani prapor naše obec nikdy neměla, proto zastupitelé v roce 2010 rozhodli o pořízení a oslovili jsme tři heraldiky. Finální podobu jsme získali v září loňského roku a jejím autorem je heraldik Stanislav Kasík. V zeleném štítě nahoře ve zlatém kruhu je knížecí čepice, vlevo zlatý obilný klas se dvěma odkloněnými listy, dole podložený dalším zlatým obilným klasem," řekl starosta obce Pavel Hladký a dodal, že do zlatého kruhu vepsaná zlatá, dvěma oblouky uzavřená, červeně vyložená knížecí čepice, nahoře s křížkem na kouli, se vztahuje ke sv. Václavovi, kterému je zasvěcen kostelík v Jeníkově. Zelená je barva hor, venkova, přírody a zemědělství, které zároveň symbolizují obilné klasy. Zelená barva má také vztah k vrchu Pešavě, na jehož úpatí obec leží. "Naše nové obecní symboly promlouvají o historii naší obce, o jejích hodnotách a tradicích, které po staletí dokázaly sjednotit, vytvořit stará patriotická pouta a sounáležitost občanů s místem, kde žijí," uvedl starosta Hladký. Podoba obecního praporu vychází z nového znaku.

Nový prapor pro hasiče

Od roku 1885 v Jeníkově působí Sbor dobrovolných hasičů. I on se dočkal nového praporu. "Lícová strana hasičského praporu je červené barvy a je lemována zlatou výšivkou, v rozích s lípovým listem. Uprostřed se nachází hasičský znak se znakem obce a nápisem Sbor dobrovolných hasičů – zal. 1885 – Jeníkov. Rubová strana je barvy tmavomodré, po obvodu lemovaná zlatou výšivkou v rozích lípovým listem. Uprostřed praporu je vyšitý sv. Florián, žehnající jeníkovskou kapli," popsal nový prapor jeníkovských krotitelů ohně starosta obce Pavel Hladký.

Památný kříž

Při slavnosti biskup Jan Vokál požehnal také opravenému kříži z roku 1770, který dala postavit Kateřina Zavřelová kolem jako poděkování za šťastný návrat synů Josefa a Tomáše ze sedmileté války. Vlastním nákladem kříž opravila rodina Novákových.

Žehnání se zúčastnila celá řada kněží. Starosta obce Pavel Hladký přivítal nejen biskupa Jana Vokála a jeho ceremonáře Michala Šafranka, ale i arciděkana a duchovního správce katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové Františka Hladkého, P. Jiřího Štorka, farního vikáře v Litomyšli, P. Jaroslava Brožka, administrátora v Opatovicích nad Labem, P. Pavla Čtvrtečku, duchovního správce v Nasavrkách, P. Jiřího Prokůpka, duchovního správce ve Svratce, P. Jiřího Remeše, který vypomáhá v duchovní správě v Hlinsku a konečně i P. Jana Srnského, duchovního správce v Kameničkách, pod které Jeníkov spadá. (peš, foto: Ludvík Plašil)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.