Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Biskup Jan Vokál požehnal opravený betlém Josefa Probošta


Datum:

Do Třebechovického muzea betlémů se unikátní pohyblivý betlém vrátil po generální opravě. Trvala od června loňského do konce března letošního roku.

Galerie: Biskup Jan Vokál požehnal opravený betlém Josefa Probošta

Třebechovické muzeum betlémů v Třebechovicích pod Orebem se 12. května 2016 stalo dějištěm významné události. Do expozice českého betlémářství se po generální rekonstrukci opět vrátil slavný pohyblivý betlém lidových řezbářů Josefa Probošta, Josefa Kapuciana a Josefa Frimla, autora mechanismu.

Oprava národní kulturní památky trvala od června loňského roku do konce března roku letošního a vyžádala si 7,3 milionů korun, z větší části zaplacených z tzv. norských fondů. Nyní je unikátní skvost opět v provozu. Požehnal mu královéhradecký biskup Jan Vokál. Lidé budou moci betlém vidět od 13. května 2016.

Betlém, který je jediným betlémem na seznamu našich národních kulturních památek, vznikal v letech 1882 až 1926. Tvoří ho přes dvě tisícovky figurek, je dlouhý 6,9 metrů a vysoký 2,2 metru. Podle restaurátorů z ateliéru Tomáše Bárty, který realizoval generální opravu, byl v havarijním stavu a restuarátoři ho uvedli do podoby, v jakém mohl být v době života Josefa Probošta, tedy před zhruba sto lety. (peš)

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.