Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Blíží se Noc kostelů 2016. V pořadí osmá


Datum:

Akce se uskuteční v pátek 10. června. V královéhradecké diecézi své brány návštěvníkům otevřou desítky kostelů a kaplí.

Blíží se Noc kostelů 2016. V pořadí osmá

V pátek 10. června se v České republice při Noci kostelů otevře přes 1000 chrámů. Akce se koná pravidelně od roku 2009. Před rokem pořadatelé zaznamenali více než 450.000 návštěvnických vstupů. Mottem letošního pokračování je citát Jeho brány zůstanou ve dne otevřené, Noc tam už nebude (srov. Zj 21,25). 

Přinášíme několik tipů na program ve vybraných chrámech královéhradecké diecéze. Milovníci houslové virtuosity si přijdou na své v kostele sv. Prokopa v Přepychách, kde zazní benefiční koncert Jaroslava Svěceného na podporu obnovy varhan. V kostele Narození Panny Marie v Trutnově pak organizátoři připravili divadlo o Mojžíšovi s biblickými tanci, zazní i zhudebněné modlitby a trubači. V žirečském kostele sv. Anny se při Noci kostelů rozezní barokní zvonkohra a chybět nebude ani kostýmové barokní vystoupení. V poutním kostele sv. Mikuláše ve Vraclavi zahájí Noc kostelů Loutkové divadlo Srdíčko již dopoledne. Letošní téma pořadatelé spojili s nově otevřenou výstavou Na pouti. Jako dárek si návštěvníci odvezou zdobený perníček a mohou se těšit na představení Divadelního spolku Šembera či večerní barevné nahlédnutí na barokní klenby.

Na Vysočině se lidé dostanou i do kostnice v Nížkově u kostela sv. Mikuláše, která ukrývá kosterní pozůstatky 6000 až 8000 lidí. Program bude také v nížkovském kostele. Návštěvníci se mohou podívat také do kostelních krypt, jindy uzavřených kostelů a věží. 

Myšlenka Noci kostelů vznikla před dvanácti lety ve Vídni (Lange Nacht der Kirchen); během čtyř let se rozšířila do celého Rakouska, do České republiky, na Slovensko a do Estonska. Více na www.nockostelu.cz. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.