Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Heřmanově Městci začne festival Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje


Datum:

Dvanáctý ročník zahájí 12. června Mozartovo Rekviem. Další koncerty budou znít vždy po dvou týdnech až do konce srpna.

V Heřmanově Městci začne festival Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje

Festival již získal nadregionální charakter. "Posluchači zažívají neopakovatelné spojení krásné hudby a duchovního prostoru barokního chrámu. Letošní program se ponese v duchu podtextu označení Výročí v ozvěnách festivalu. Každým z koncertů některé zajímavé letošní výročí připomeneme," řekl Marek Výborný z organizačního výboru a dodal, že novinkou bude mimořádný závěrečný koncert v den připomínky výročí posvěcení kostela sv. Bartoloměje, tedy v pondělí 29. srpna. Ostatní koncerty se opět budou konat v pravidelném rytmu čtrnácti dnů vždy v neděli od 17.00.

Slavnostní zahajovací koncert v neděli 12. června připomeneme kulatá výročí skladatele a hudebního génia W. A. Mozarta. V lednu uplynulo 260 let od jeho narození, na konci roku vzpomeneme 225. výročí jeho úmrtí. "V podání Symfonického orchestru Konzervatoře Pardubice, sólistů a spojených pěveckých sborů Vlastislav Heřmanův Městec, VUS Pardubice a Salvátor Chrudim zazní Mozartovo Requiem," uvádí Marek Výborný.

V rámci externího koncertu v neděli 26. června zavítají posluchači po dvou letech na nádvoří heřmanoměsteckého zámku, kde se představí Ondřej Havelka se svými Melody Makers. Uskupení, které si také letos připsalo kulaté dvacáté výročí své existence, představí projekt Nás to tady furt baví. Vystoupení populárního špičkového swingového big-bandu slibuje být výrazným bodem celého letošního festivalu. Koncert Melody Makers je jediným koncertem festivalu s pevně daným vstupným. Předprodej vstupenek probíhá v TIC v Heřmanově Městci.

Dvanáctý ročník dá také větší prostor dechovým nástrojům. Posluchači se mohou těšit na špičkové interprety z předních českých orchestrů včetně České filharmonie. Barokní kompozici kostela sv. Bartoloměje zvýrazní v neděli 10. července Trio barokní hudby. "Koncert slibuje splynutí duchovního prostoru s barokní hudbou komponovanou právě pro tyto příležitosti," vysvětlil Marek Výborný.

"S uskupením vynikajících českých hráčů na dechové nástroje i jejich hosty PhilHarmonia Octet Prague se ještě jednou vrátíme k Mozartovi. V rámci koncertu Oslava Mozarta dechem zazní v neděli 24. července jeho Serenáda B Dur Gran partita pro 12 dechových nástrojů a kontrabas," pokračuje v pozvánce na festival Marek Výborný.

Výročí v letošním roce neslaví ale pouze W. A. Mozart. Antonín Dvořák se v Nelahozevsi narodil právě před 175 lety. Našeho asi v zahraničí nejznámějšího skladatele připomene Heroldovo kvarteto. V neděli 7. srpna uvede Dvořákovský program složený z Amerického kvartetu a Smyčcového kvintet G dur s hostujícím kontrabasem.

Závěrečné dva koncerty Hudebního léta v kostele sv. Bartoloměje budou vskutku výjimečné. "V neděli 21. srpna se připojíme k oslavám 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV., které rezonují českou kulturou po celý rok. Špičkové vokální uskupení Schola Gragoriana Pragensis se v programu Carolus IV. – rex et imperator pokusí postihnout mnohovrstevnatost tehdejšího hudebního života a vytvořit barevnou hudební mozaiku z repertoáru, který byl úzce spjatý s osobou či působením Karla IV.," sdělil Marek Výborný.

Mimořádný závěrečný koncert se potom uskuteční v pondělí po bartolomějské pouti 29. srpna v den výročí posvěcení kostela sv. Bartoloměje a v roce, kdy si připomínáme 260 let od zahájení jeho stavby (1756). Tečku za festivalem udělá špičkový japonský orchestr Shinagawa junior string orchestra Tokyo pod taktovkou Reiji Inda, který uvede skladby Čajkovského, Vivaldiho či japonského skladatele Yasushi Akutagawi. "Hostování tohoto orchestru, který v České republice vystoupí již pouze v Litomyšli a pražském Rudolfinu, jen potvrdí ambici celého ročníku opět posunout jeho programem festival do podoby významné regionální hudební události léta 2016 a získá tak i mezinárodní rozměr. Pestrostí dramaturgie chceme přitáhnout co nejširší spektrum posluchačů a tím přispět k popularizaci nejen klasické hudby," zakončil Marek Výborný.

Vstupné na všechny koncerty festivalu, s výjimkou koncerty Melody Makers, je dobrovolné doporučené. (peš)

Plakát ke stažení


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.