Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Noc kostelů se v Krkonoších rozrůstá a má úspěch


Datum:

Pečení vuřtů, občerstvení v márnici, hudební a divadelní vystoupení, komentované prohlídky. To a mnohem více nabídla Noc kostelů v krkonošských kostelech.

Galerie: Noc kostelů se v Krkonoších rozrůstá a má úspěch

Špindlerovská Noc kostelů přilákala více než dvě stě diváků a posluchačů. Kostel sv. Petra, díky iniciativě několika dobrovolníků, otevřel svá zákoutí. Přístupná byla sakristie s výstavou liturgických oděvů, historických i současných kněžských rouch. U hlavního oltáře bylo vystaveno pět velkých obrazů, které se na oltáři postupně během roku vyměňují. Vystoupalo se na kůr historickými varhanami od firmy Rieger z roku 1905 i na kostelní věž se dvěma zvony. Zajímavostí je, že třetí malý zvon umíráček nad presbytářem darovala v roce 1914 školní mládež z Vrchlabí. Protilehlý kout kostela s postranním oltářem a sochou Panny Marie byl přetvořen k tichému spočinutí s možností zapálit svíčku a vložit do košíčku svoji prosbu, přání či poděkování. Při vstupu do hlavní lodi kostela byly zavěšené desky zaplněné vtipnými vzkazy a hláškami dětí na téma Pán Bůh. Pro všechny příchozí bylo připraveno pestré a chutné občerstvení, oheň a opékání buřtů. Kulturní program připravily děti ze 6. a 7. třídy pod vedením Lenky Dvořákové, kroužek klasické kytary pod vedením Renaty Rollerové a členové hudebního seskupení Petach ze Špindlerova Mlýna. Průvodci jednotlivých zastoupení se ujali slova s bravurou a nadšením. Příjemný večer zakončila společná motlitba za Špindlerův Mlýn a za celý svět, pod vedením faráře Jiřího Šlégra.

Vrchlabský kostel sv. Vavřince zahájil bohatý program mší svatou v 18.00. Přibližně dvě stě sedmdesát přítomných si během večera mohlo užít koncert Vrchlabského chrámového sboru, který přednesl např. Ave Maria ve čtyřech různých provedeních, dále Horo krásná, spanilá a Zvonek. Příjemnou atmosféru navodil koncert Ondřeje Mejsnara na varhany, který sólovým zpěvem doprovodila Lenka Šimůnková. Zájem byl samozřejmě o komentovanou prohlídku kostela, varhan a věže. Vzhledem k tomu, že na místní katolické faře se dokončuje kontaktní místo pro hospicovou péči, zazněla též přednáška na téma: "Domácí hospicová péče ve Vrchlabí neboli o smrti a umírání jinak než se strachem a bolestí". Do Santiaga de Compostela zavedl promítáním o své pouti po Svatojakubské cestě až na konec světa Michal Hrdlička. Po celý čas byla možnost zakoupení duchovní literatury, prohlédnout si kněžské oblečení a předměty, používané při mši svaté. Nechyběl dětský koutek pro nejmenší a vědomostní soutěž pro děti. Závěr patřil modlitbě při svíčkách.

Kostel sv. Jakuba v Dolním Lánově hned napoprvé, kdy pro letošní Noc kostelů otevřel své dveře, přilákal kolem dvou stovek návštěvníků. Jistě historicky nejstarší kostel v širokém okolí, který postavil architekt Almadim v letech 1549 – 1603, měl co nabídnout. Každou půlhodinu stoupali odvážní po sedmdesáti pěti schodech s panem Novotným na prohlídku staré věže a zvonů. Historií a zajímavostmi kostela provázel zkušený pamětník, pan Šimůnek. Staré varhany se šlapáním měchů si zájemci prohlíželi s paní varhanicí Mihokovou. O varhanách navíc odborně vyprávěl a koncert varhanní hudby přednesl Ondřej Mejsnar. Místní skauti se opravdu velkolepě ujali celé řady aktivit. Velmi povedené bylo jejich asi půlhodinové divadelní vystoupení, kde byl spolu s dějinami spásy představen i život sv. Jakuba. Vše bylo doprovázeno zpěvem a hrou na kytary, akordeon, housle a bicí. V dobovém kostýmu čekal na každého sv. Jakub, který zvláště mladší návštěvníky uváděl do poznávacího kvízu a hry spojené s kostelem. Chrámové prostory se také zaplnily, když se svým vystoupením přišly děti z místní mateřské školy. Nechyběla ani výstava kostelních rouch a knih. U bočního oltáře Panny Marie byl prostor pro "chvíli pro ztišení", kde zájemci při zapálených svíčkách psali své modlitby a prosby. Jistě velmi unikátní a lákavé bylo občerstvení v márnici, kde se kromě nápojů a koláčů podávaly hlavně rakvičky a věnečky. Márnici totiž před časem přebudovali skauti na svou klubovnu, která teď posloužila jako občerstvující zázemí. Programu se jako čestný host účastnil starosta Dolního Lánova MiloslavTomíček.

Celkem tedy na letošní Noc kostelů přišlo do třech zmiňovaných míst přes šest set sedmdesát návštěvníků, což je přibližně třikrát více, než obvykle přijde na nedělní bohoslužby.

Připomeňme, Noc kostelů je pořádána každoročně. Umožňuje široké veřejnosti ve večerních a nočních hodinách navštívit některé kostely, komentované prohlídky, hudební vystoupení, nahlédnout do kostelních sakristií, vystoupat do věží či sestoupit do starobylých krypt. Noc kostelů vznikla v roce 2001 v Německu. První ročník v ČR se konal v roce 2009. Postupně se zapojovalo více a více kostelů. Letos to bylo 1463 objektů. Obyvatelé Špindlerova Mlýna a Dolního Lánova pořádali svoji Noc kostelů poprvé. Dle ohlasu a spokojenosti je naděje, že bude příští rok pokračovat. Poděkování patří všem, kteří svým dílem přispěli. (Jiří Šlégr)

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.