Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Mons. Josef Kajnek je biskupským delegátem pro pastoraci povolání


Datum:

Zasvěcený život je odpovědí na touhu po štěstí, po plnosti života. Je jednou z možností, jak žít v lásce a následovat Ježíše Krista.

Mons. Josef Kajnek je biskupským delegátem pro pastoraci povolání

Povolání k zasvěcenému životu přichází od Boha, člověk ho může přijmout či odmítnout, nikdy se však k takovému životu nemůže předurčit sám od sebe. 

Jednou z forem zasvěceného života je řeholní život. Od ostatních forem se liší životem v komunitě a třemi sliby: souhlas s životem v chudobě, čistotě a poslušnosti. Řeholní život vznikl na Východě v prvních křesťanských staletích. Podle druhu se řeholní řády člení na mnišské, řeholní kanovníky, řády žebravé, řeholní kleriky a rytířské řády. Podle druhu apoštolátu se rozlišují řády kontemplativní, činné a kontemplativně činné. Novější řeholní společenství nebo sdružení více samostatných klášterů jednoho řádu se nazývají kongregace.

Jednotlivé řehole se věnují rozmanitým činnostem. Jedná se především o duchovní správu, působení na školách a univerzitách, práci ve zdravotnictví, v sociálních službách či charitě. Zabývají se také vydavatelskou činností nebo výrobou domácích produktů. Vybrané komunity žijí kontemplativním životem.

Mezi další formy zasvěcení patří sekulární společenství, společnosti apoštolského života, či zasvěcené panny.

Členové sekulárních společenství mohou být klerici i laici. Stejně jako řeholníci skládají sliby chudoby, čistoty a poslušnosti, nežijí ovšem v komunitě, ale jako běžní lidé ve světě.  Slučují vykonávání světského zaměstnání s životem podle evangelijních rad.

Společnosti apoštolského života se definují jako komunity lidí vzniklé na základě konkrétního účelu neboli apoštolátu. Jejich členové neskládají žádné řeholní sliby, ale v každodennosti žijí podle svých konstitučních pravidel.

Zasvěcené panny (ordo virginum) jsou ženy zasvěcená Bohu jako Kristovy snoubenky ve službách církve. Biskup od nich přijímá věčné sliby a zasvěcuje je Bohu. Na rozdíl od řeholních řádů a sekulárních institutů nemá ordo virginum pevná pravidla ani strukturu společenství. Zasvěcená panna nevstupuje do žádného nového společenství.

Mužské a ženské řehole sdružují Konference vyšších představených řeholí.

Seznam řeholních institutů působicích v České republice.

(zdroj: cirkev.cz)


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.