Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Do kostnice jedině dostatečně zahalení


Datum:

Nejnavštěvovanější památka středních Čech, kostnice v Kutné Hoře Sedleci, zavádí od července nový návštěvní řád. Je přísnější k zevnějšku turistů.

Do kostnice jedině dostatečně zahalení

 

Lidé budou moci vstupovat dovnitř jen v oblečení, které je dostatečně zahaluje. Ženy si budou moci na místě půjčit šátky, kterými se budou moci zakrýt ramena, nohy a další odkryté části těla. "Každoročně se setkáváme s rozmanitým spektrem lidí. Šátky by měly vyřešit nevhodné odívání turistů, a podpořit tak pietní charakter naší památky," uvedl Petr Jakeš z farnosti.

 

Nový návštěvní řád má podle něj poukázat na společenské normy, které se mají dodržovat nejen v církevních památkách. Stejné podmínky budou platit i v ostatních objektech spravovaných farností. Zakazuje se také kouření v celém areálu hřbitova, konzumace jídel a nápojů i telefonování v hřbitovním kostele Všech svatých. "Cílem není znepříjemnit prohlídku sakrálních prostor, ale mít možnost vyhnout se extrémním situacím, které v neposlední řadě omezují ty, kteří zde chtějí zažít klid a pokoj," uvedl Jakeš.

Kostnice je jednou z nejnavštěvovanějších kutnohorských památek. Někdejší hřbitovní kaple ze 14. století je zaplněna lidskými kostmi, které do nynější podoby srovnal řezbář František Rint. Kostnice nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Práce začaly předloni a mají trvat až deset let. Náklady se odhadují na 55 milionů Kč, po celou dobu oprav je přístupná návštěvníkům.


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.