Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Začal festival Za poklady Broumovska


Datum:

Jedenáctý ročník zahájil koncert v otovickém kostele sv. Barbory. Následovat bude devět koncertů každou letní sobotu v jednom z broumovských kostelů.

Začal festival Za poklady Broumovska

Zahajovací koncert houslisty Jana Fišera, německého violoncellisty Philipa Grahama, stipendistů Akademie komorní hudby a německé nadace Villa Musica si první červencovou sobotu přišlo do Otovic poslechnout 231 návštěvníků, které neodradila ani bouřka před koncertem a silné dešťové přeháňky. "Na koncerty chodíme už sedm let, proto jsme si nenechaly ujít ani letošní zahajovací vystoupení. Těšíme se moc, bývá krásná atmosféra," sdělily před koncertem posluchačky Jana a Eliška Vágnerovy z Broumova.

Hudebníci během více než hodinového koncertu představili díla Franze Schuberta, Bohuslava Martinů a Johannese Brahmse. "Jsem rád, že budeme během letošního léta opět potvrzovat, že náš festival klade zvláštní důraz na interpretační kvality a programovou pestrost, hledá zajímavé osobnosti mezi zkušenými i mladými hudebníky. Kvalitní hudba to je to, co dělá náš festival unikátním," řekl ve své úvodní řeči ředitel festivalu Jan Školník, který přivítal posluchače prvního koncertu spolu s děkanem broumovské farnosti Martinem Lanžim, radní Královéhradeckého kraje Janou Třešňákovou, předsedou Dobrovolného svazku obcí Broumovsko Karlem Rejchrtem a starostou Otovic Petrem Novákem.

Stejně jako v předešlých letech, je i letos vstupné na všechny koncerty dobrovolné. Výtěžek festivalu pak následně putuje na péči o kostely, v nichž se koncerty konají. Návštěvníci otovického koncertu přispěli do festivalových kasiček částkou 13.616 korun. V loňském roce se podařilo během deseti koncertů vybrat více než 220 tisíc korun.

Druhý koncert festivalu bude v sobotu 9. července od 18 hodin lákat do ruprechtického kostela sv. Jakuba Většího na vystoupení Duo du Rêve. Flétnistka Jana Jarkovská a klavírista Bohumír Stehlík představí skladby Johanna Sebastiana Bacha, Josefa Suka, Franka Martina a Pavola Šimaie. Interpretace Dua du Rêve byla oceněna vítězstvími v mezinárodních soutěžích v Itálii, Paříži či Rakousku. Pro sezónu 2016/17 bylo Duo du Rêve zařazeno na prestižní Listinu mladých umělců Nadace Český hudební fond.

Aktuální informace a fotogalerii najdete na webových stránkách festivalu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.