Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Uprostřed války v Aleppu slavili Světový den mládeže


Datum:

Mladí Syřané se navzdory bombardování sešli v Aleppu, aby zde slavili národní verzi Světového dne mládeže.

Uprostřed války v Aleppu slavili Světový den mládeže

Papeži poslali fotografie i pozdrav na videu. "Pořádat něco takového v době války není snadné. Měli jsme mnoho těžkostí, ale snažili jsme se je překonat," uvedl salesiánský kněz Pier Jabloyan, který patřil do pořadatelského týmu akce.

Ve dnech 29. – 30. července, tedy ve chvílích, kdy se mladí v Krakově sešli k modlitbě Křížové cesty a vigílii s papežem Františkem, se v syrském městě uskutečnila akce "Pohni srdcem“ s podtitulem „blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství".

Setkání se konalo v salesiánském kostele sv. Matildy a zahrnovalo katecheze na téma milosrdenství, otevření Brány milosrdenství, požehnání biskupa Georgese Abou Khazena, eucharistickou adoraci, svátost smíření i modlitbu za mír v Sýrii a ve světě.

Mladí lidé také poslali video s pozdravem papeži Františkovi a fotografie ze setkání umístili online.

Video: Pozdrav papeži Františkovi z válkou zmítaného města

Situace na Blízkém východě byla opakujícím se tématem také na hlavním setkání v Krakově.  Během sobotní vigílie si miliony mladých lidí vyslechly pohnuté svědectví Rand Mittriové z Aleppa, která hovořila o bolesti a smutku ze ztráty přátel i zničení svého města. "Bože, kde jsi? (…) Narodili jsme se proto, abychom žili v bolesti, nebo abychom žili?! položila otázky, které pramení ze srdce mnoha jejich vrstevníků tváří v tvář násilí války. "Nyní vidím Boha v těch, kdo neochabují, v lásce rodičů k dětem,“ odpověděla Rand s tím, že víra ji naučila překonávat životní okolnosti. „Mít víru neznamená vyhnout se utrpení a těžkostem, ale skrze ně nás Bůh učí významu lásky."

Na válku v Sýrii upozornila také křížová cesta s papežem Františkem v Krakově. První zastavení – Ježíš odsouzen k smrti – se dotýkalo tématu pomoci lidem bez domova a uprchlíkům. Dva lidé, kteří uprchli ze Sýrie, pomáhali nést kříž. "Tím, že objal dřevo kříže, objal Ježíš také nahotu, hlad a žízeň, opuštěnost, bolest a smrt mužů a žen všech dob. Dnes Ježíš – a my s ním – objímá se zvláštní láskou naše bratry a sestry ze Sýrie, kteří utekli před válkou. Srdečně je zdravíme a s bratrskými sympatiemi přijímáme," uvedl při té příležitosti František. (zdroj: cirkev.cz)


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.