Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vatikán


Datum:

Katolická církev je autonomním společenstvím, nezávislým na jakékoliv lidské moci. Výkon této svrchovanosti – svrchovanosti duchovní – přísluší římskému biskupovi.

Vatikán

Vzhledem k tomu, že se jedná o společenství složité a všude rozšířené, potřebuje římský biskup podporu a spolupráci celého souboru podřízených orgánů. Tento soubor, v jehož čele stojí římský velekněz, se nazývá Apoštolský stolec. Nicméně výraz Apoštolský stolec se vyskytuje jak v oblasti nauky, tak v oblasti práva a je úzce spjat – někdy zřetelně, někdy méně jasně – s naukou a právem katolické církve, římského pontifikátu (papežství) a státu města Vatikán.

Podle Kodexu kanonického práva však Apoštolský stolec může mít dva rozdílné významy: jeden širší a všeobecný zahrnuje nejen římského velekněze, ale také státní sekretariát a další orgány Římské kurie, druhý užší a speciální, zahrnující výlučně římského velekněze – papeže. Poněvadž Apoštolský stolec je nejvyšší řídící orgán, je jak v jednom, tak v druhém směru odlišný jak od církve, tak od městského státu Vatikán jako hlava od svého těla: v jednom případě od těla mystického, ve druhém případě od těla politicko-státního. Je-li vše jasné, pokud jde o kanonické uspořádání, není tomu tak v oblasti mezinárodního práva. Nicméně je rozdílný od římské kurie jako celek od části.

(Křesťanství od A do Z, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, 1998)

Aktuální informace Apoštolského stolce v osmi světových jazycích jsou dostupné na www.vatican.va


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.