Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Anežku Českou můžete potkat v neděli v Chlumci


Datum:

Socha svaté Anežky České bude vystavena tuto neděli v chlumecké Loretě. Poté bude převezena do Vatikánu.

Anežku Českou můžete potkat v neděli v Chlumci

Socha svaté Anežky České, která poputuje v září do Vatikánu, mají šanci zájemci vidět v neděli od 14 do 18 hodin v chlumecké Loretě.

Uskuteční se zde tradiční Dožínky, kde nebude chybět taneční vystoupení Spolku historických tanců manželů Prouzových, hudební a pěvecké vystoupení dětí z Chlumce, Lučič a okolí. Právě socha Anežky České studentů Střední průmyslové školy kamenické a sochařské z Hořic, je jedna z hlavních lákadel programu. 

"Socha má být symbolem odpovědnosti mocných vůči bezmocným. Takový byl i život Anežky Přemyslovny, která využila svou moc pro pomoc bezmocným. Svatá Anežka je tedy nejen symbolem české státnosti, ale chápu ji též jako symbol odpovědnosti státu vůči nemocným, starým, sociálně slabým, vyloučeným, a v neposlední řadě jako symbol milosrdenství," uvedla pardubická senátorka a patronka projektu Miluše Horská.


Zdroj: http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/anezku-ceskou-muzete-potkat-v-ne…

Nápad vznikl před dvěma lety během oslav pětadvacátého výročí Sametové revoluce. Tehdy do Prahy přijel kardinál Pietro Parolin, vatikánský státní sekretář. Když se o osudu české mučedníce dozvěděl, příběh ho oslovil a vznikla iniciativa na vytvoření daru pro tento církevní stát.

Socha měří 160 centimetrů a váží zhruba 300 kilogramů. Dílo bude papeži věnováno 10. září a umístěna bude v zahradě papežského letního sídla v Castel Gandolfu.

(zdroj: denik.cz)


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.