Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kardinál Duka podpořil snahu zapsat broumovské kostely na seznam UNESCO


Datum:

Udělením záštity otevřeně podpořil snahu zapsat broumovský klášter a kostely na seznam UNESCO.

Kardinál Duka podpořil snahu zapsat broumovské kostely na seznam UNESCO

„Z udělené záštity mám obrovskou radost, protože ač se to nemusí na první pohled zdát, je zapsání, a tím i záchrana těchto památek včetně navrácení kulturního života do jejich prostor, aktivita, která musí být vnímána v širokém kontextu,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský a dodává, že ještě zdaleka není vyhráno: „Jsou to tisíce hodin, které nám to již zabralo a zabere, ale jsme běžci na dlouhou trať. Celý tým pevně věří, že se nám to podaří a Královéhradecký kraj konečně bude mít svou vlastní památku světového významu.“

Kostely zatím určitě chceme dát na seznam český a evropský,“ doplňuje broumovský děkan Martin Lanži, který v současné době pomáhá s přípravou dokumentace, jež je dalším potřebným krokem na cestě k zápisu těchto unikátních architektonických staveb na seznam UNESCO. Farnost chce i více spolupracovat s městem a představiteli Broumovského kláštera. „Velmi nám s tím pomáhá Královéhradecký kraj s jeho bruselským zástupcem a také šéf krajských památkářů z Josefova. Bez jejich obrovského nasazení a pomoci bychom to rozhodně nezvládli,“ dodal děkan Lanži.

Zúčastnění věří, že se do konce prázdnin podaří získat i oficiální podporu od pana prezidenta a ministra kultury, kteří taktéž přislíbili pomoc. Více zde. (SrP.)


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.