Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ježíš se na tebe dívá a říká ti: Vstaň!


Datum:

Ve středu se konala poslední generální audience s papežem Františkem patřící do série věnované tématům roku milosrdenství.

Ježíš se na tebe dívá a říká ti: Vstaň!

František se znovu zastavil u významu Svatých bran, které nechal u příležitosti tohoto mimořádného roku otevřít v diecézích po celém světě. U těchto bran teď Ježíš čeká, aby každého znovu přivedl k životu, řekl.

Papež František při dnešní pravidelné katechezi v římské aule Pavla VI. porovnával příběh odehrávající se u městské brány v Naimu, kde Ježíš vzkřísil syna naimské vdovy (Lk, 7,11-17), se setkáním Ježíše s každým člověkem, který v dnešních dnech projde Bránou milosrdenství. Ty nechal papež otevřít po celém světě jako místa, "kde se setkává utrpení lidstva s Božím soucitem" a s důvěrou, že právě „Ježíš je pravý vchod vedoucí ke spáse," že On je ten, "který nás obrací k novému životu."

"Ježíš se na tebe dívá a říká ti: Vstaň!"

Stejně jako Ježíš řekl u městské brány v Naimu mrtvému chlapci "vstaň" a přivedl ho zpět k životu, tak nyní znovu čeká u Svatých bran "dívá se na tebe, léčí tě svým milosrdenstvím a říká ti: Vstaň!", podtrhl František. 

Proto také ani zázrak, který Ježíš v Naimu udělal, nebyl určen jen pro vdovu a jejího syna, ale jednalo se o znamení naděje pro celé lidstvo, upozornil František: "V Ježíšově milosrdné pomoci v nouzi přichází Bůh, aby se setkal se svým lidem, v něm se zjevuje všechna milost Boží a bude se zjevovat stále. Ve slavení Svatého roku milosrdenství jsem chtěl, aby toto zakusily všechny místní církve – tedy všechny církve světa, nejen ty v Římě. Je to jako kdyby se celá církev po celém světě spojila v jedné písni chválící Pána."

Nejvýraznějším bodem tohoto evangelia není podle Františka Ježíšův samotný zázrak vzkříšení chlapce, ale to, co ho přimělo tento zázrak vykonat: nezměrná něha a soucit s trpící matkou. "Když ji [vdovu] Pán uviděl, bylo mu jí líto a řekl jí: Neplač,"píše svatý Lukáš. A Ježíš pak, pohnut tímto hlubokým soucitem, dotkl se rakve a chlapce vzkřísil: "Rozhodl se čelit smrti tváří v tvář. Na kříži se pak smrti postaví tváří v tvář definitivně." řekl František.

"Ježíšova slova nás oživují, otevírají nám pohled na život, který přesahuje utrpení i smrt."

Poté povzbudil každého k tomu, aby vzal všechna svá trápení, radosti, plány i selhání, obavy a pochybnosti a předložit je Pánu při průchodu Svatou branou, protože pak i On vstoupí do srdce každého ztrápeného, jako vstoupil do bolesti truchlící matky: "Jsme přesvědčeni, že Pán je u každé Svaté brány, aby se setkal se všemi z nás, aby přinesl a nabídl svá mocná slova útěchy: ‚Neplač!‘, zdůraznil papež František a dokončil:

"Jeho slova nás oživují, dávají naději, oživují znavená srdce, otevírají nám pohled na svět a na život, který přesahuje utrpení i smrt." (zdroj: cirkev.cz)


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.