Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Buď dobré mysli, říká ti Ježíš


Datum:

Generální audience s papežem Františkem byla ve středu nesena tématem rovnosti každého člověka v Ježíšových očích a svobody, kterou je u něho možné znovu nalézt.

Buď dobré mysli, říká ti Ježíš

Čtení z evangelia o velmi nemocné a společností zavržené ženě, jež tajně přistoupila k Ježíši, aby se mohla nechat uzdravit pouhým dotykem jeho střapce šatů, dala Svatému otci podnět k promluvě. Zdůraznil, že u Boha není nikdo ‚odepsaný‘ a zachránit může každého bez rozdílu.

Upozornil, že takového postoje k druhým, jaký na sobě zažila žena v příběhu – hledět na někoho s předsudky a podezřením, považovat někoho za nečistého – se musí každý vyvarovat, protože poškozuje lidskou důstojnost, které se nemá právo nikdo dotknou.

"Setkání s Kristem otevírá cestu osvobození a spásy."

Pokud někdo důstojnost ztratil, u Ježíše a v jeho osvobozujícím pohledu ji může znovu nalézt, řekl František: "Setkání s Kristem otevírá každému, muži i ženě všech míst a všech dob, cestu osvobození a spásy."

On nemocné ženě, jednající za jeho zády, nic nevyčetl. Neříká jí: "Odejdi, jsi odepsaná! Jsi nečistá, jdi pryč!" Nikoli. Nic nevyčítá. Ježíšův pohled je shovívavý a něžný. Ví, co se stalo, a snaží se s ní osobně setkat, což si ostatně žena sama přála. To znamená, že Ježíš ji nejenom přijímá, ale považuje ji za hodnou tohoto setkání až do té míry, že ji věnuje svou pozornost a promluví k ní."

Ježíš ženu oslovil: "Buď dobré mysli, dcero! Tvá víra tě zachránila." Byla uzdravena. To samé osvobození Bůh nabízí i každému člověku dnes.

"Buď dobré mysli! Pojď!"

"Kolikrát jen se cítíme vnitřně odepsáni kvůli svým hříchům, kterých jsme se tolikrát, tolikrát dopustili... A Pán nám říká: ‚Buď dobré mysli! Pojď! Pro mne nejsi vyděděnec, odepsaný člověk. Odvahu, dcero. Ty jsi dcera nebo syn.‘ A toto je moment milosti, moment odpuštění, moment inkluze do Ježíšova života, do života církve. Je to moment milosrdenství. Dnes nám všem, hříšníkům, ať už jsme velcí či malí hříšníci, ale všichni jimi jsme, Pán říká nám všem: ‚Buď dobré mysli, pojď! Už nejsi vyděděný, nejsi _marginalizovaná. Odpouštím ti a objímám tě.‘ Takové je Boží milosrdenství. Musíme mít odvahu jít k Němu, žádat odpuštění svých hříchů a ubírat se dál,"povzbudil František.

Bůh pozvedá každého ze stínu, z temnoty, ze skrytosti, tak aby už se nemusel stydět za to, co dělá: "Bůh nás stvořil na nohou, nikoli v poníženosti," řekl Svatý otec na závěr.

Celá promluva papeže Františka k přečtení ZDE.


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.