Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež zřídil Úřad pro službu lidskému rozvoji


Datum:

Papež František ustanovuje nový úřad římské kurie. Od 1. ledna 2017 v něm splynou čtyři dosavadní papežské rady.

Papež zřídil Úřad pro službu lidskému rozvoji

Jedna ze sekcí nového úřadu se bude zabývat uprchlíky a migranty a bude dočasně podřízena přímo papeži.

Zveřejněným apoštolským listem motu proprio z 31. srpna 2016 nazvaným Humanam progressionem papež ustanovil nový Úřad pro službu integrálnímu lidskému rozvoji, který kromě již jmenovaného sdruží dohromady i Papežskou radu Cor Unum, Papežskou radu pro pastoraci zdravotníků a Papežskou radu pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov. Jeho prefektem jmenoval kardinála Petera Kodwo Appiah Turksona, dosavadního předsedu Papežské rady Iustitia et Pax.

"Celým svým bytím a jednáním," píše papež František v motu proprio, "je církev povolána prosazovat integrální rozvoj člověka ve světle evangelia. Tento rozvoj se uskutečňuje prostřednictvím péče o nesouměřitelná dobra spravedlnosti, pokoje a ochrany stvoření."

Nový úřad se bude zabývat zvláště problematikou lidských práv, obsahuje několik zvláště palčivých oblastí jako je ozbrojování či obchodování s lidmi: "Úřad bude mít zvláštní kompetenci v otázkách týkajících se migrace, potřebných, nemocných a _marginalizovaných, obětí ozbrojených konfliktů, přírodních katastrof, vězněných, nezaměstnaných a obětí jakékoli formy otroctví a mučení, i ostatních lidí, jejichž důstojnost je v ohrožení."

Ve statutech se dále píše: "Za tímto účelem bude nový úřad nabízet spolupráci místním církvím, bude prosazovat a koordinovat iniciativy katolických institucí a také navazovat vztahy s těmi sdruženími, institucemi a nevládními organizacemi, které se mimo katolickou církev věnují prosazování spravedlnosti a pokoje."

Posláním nového úřadu je také prohlubovat sociální učení církve, "šířit a uvádět jej do praxe a přičinit se, aby sociální, ekonomické a politické vztahy byly stále více prostupovány duchem evangelia".

Nový úřad bude mít komise pro charitu, ekologii a zdravotníky, jimž bude předsedat prefekt tohoto úřadu, který bude mít kompetenci pro vztahy s Caritas Internationalis. Nový úřad bude mít pravomoc Svatého stolce, pokud jde o zřizování mezinárodních charitativních institucí a fondů zřizovaných za stejným účelem a také pokud jde o dozor nad nimi. Úřad pro službu integrálnímu lidskému rozvoji povede prefekt, jemuž bude pomáhat sekretář a nejméně jeden další podsekretář, kterými mohou být také laici. Papežské motu proprio a příslušná statuta schválená ad experimentum podepsal Svatý otec 17. srpna t.r.  (zdroj: cirkev.cz)


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.