Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Stáří jako inspirace k aktivitě


Datum:

Vyšla nová kniha o aktivní participaci seniorů na životě církevního společenství - výzva pro současnou pastoraci v naší zemi od Veroniky Čepelkové.

Stáří jako inspirace k aktivitě

Žijeme v době, kdy středem pozornosti je mládí. Mládí znamená výkon, nebojácný běh životem (rychlost) a snahu pomíjet vše staré. Ale co s lidmi, kteří se dnes dožívají ve stále větší míře osmdesáti až devadesáti let?! Pro mnohé jsou zbytečným, ba dokonce zatěžujícím prvkem, a dávají jim to znát. Je to však rozumné? Nepodřezáváme si pod sebou větev?

(autor: P. Jan Rybář)

V knize se autorka věnuje tématu aktivní participace starších lidí na životě církevního společenství. Po obecném pojednání o stáří a stárnutí z hlediska sociálních věd přináší pohled na stáří a charakteristické vlastnosti starého člověka podle biblické tradice.

Další část knihy směřuje k praktickému vyústění tématu, v němž se s pomocí církevních dokumentů i úvah pastorálních teologů snaží stanovit priority pastorace seniorů a nastínit některé návrhy na změnu praxe. Hlavním praktickým tématem knihy je podíl samotných seniorů, a to jak tzv. aktivních, tak zdravotně indisponovaných, na pastoraci, resp. jejich aktivní participace na životě společenství.

Knihu si můžete objednat a vyzvednout v Diecézním centru pro seniory, Velké nám. 32 (Nové Adalbertinum), 500 03 Hradec Králové, tel.: 495 063 661, mobil: 737 215 328, e-mail: dcs [at] bihk.cz (dcs[at]bihk[dot]cz). Knihu je také možné zaslat poštou.


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.