Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jáhenské svěcení


Datum:

Vkládáním rukou královéhradeckého sídelního biskupa Jana Vokála byli v sobotu 22. října vysvěceni v Želivu dva kandidáti jáhenství.

Jáhenské svěcení

Gorazd Tomáš Plavnický, O. Praem. a Gereon Rudolf Mária Holý, O. Praem byli svěceni pro potřeby premonstrátské kanonie v Želivu.

"Svou jáhenskou službu budu vykonávat ve farnosti v Havlíčkově Brodě. Je to farnost, kde působí mojí spolubratři a v posledních letech jsou místní věřící zvyklí na to, že mají ve farnosti jáhna. Celá moje formace mě směřuje ke kněžství. Během ní a studia jsem se postupně seznamoval s úkoly a službou plynoucí z přijetí svěcení. Už nastoupením do lektorátu a akolytátu jsem se částečně přibližoval tomu, co budu jako jáhen vykonávat. Předpokládám, že ze strany farnosti na mě budou kladeny standardní požadavky.", řekl po svěcení o svých příštích měsících Gorazd Tomáš Plavnický, kterého hned v neděli čekala premiérová homilie.

To naopak pro Gereona Rudolfa Mária Holého se mnoho nezmění: "Dvacet šest let jsem řeholníkem a během této doby jsem působil a působím jako pastorační asistent v broumovském klášteře. Mnoho let jsem sloužil lidem s řeholním spolubratrem P. Norbertem Zemanem, kterého jsem při jeho špatném zdravotním stavu nejednou zastupoval při bohoslužbách slova, pohřbech či setkání s lidmi." Oba novosvěcenci si uvědomují, že ke vztahu mezi řeholníkem a věřícími přibyl nyní i rozměr jáhen a věřící. (SrP)


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.