Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Týden pro Zvon v Kutné Hoře


Datum:

Od dubna probíhá veřejná sbírka Zvon pro Jakuba, která má za cíl shromáždit finance na pořízení nového zvonu do věže farního kostela sv. Jakuba.

Týden pro Zvon v Kutné Hoře

Naposledy se nesl hlas zvonu z věže chrámu nad údolím říčky Vrchlice v roce 1942. Tehdy byl zvon, zvaný Vavřinec, zrekvírován pro válečné účely. Díky úsilí farnosti by se měl nový zvon, tentokrát pojmenovaný Jakub Maria, rozeznít nad Kutnou Horou na podzim roku 2017, tři čtvrtě století poté, co byl umlčen.

Na podporu veřejné sbírky proběhl v Kutné Hoře v říjnu Týden pro Zvon. Farníci do něj vstoupili v neděli 16. října 2016 „posvícenskou“ mší svatou, při které si věřící připomněli 70. výročí posvěcení chrámu po celkové obnově interiéru kostela v roce 1946. Hlavním celebrantem byl Mons. Vladimír Hronek, který zde mnohá léta působil.

V neděli odpoledne uspořádala farnost pro sportovce i jejich fanoušky Běh pro Zvon. Na tratě dlouhé 7 km, 3,5 km a do dětského závodu od kostela svatého Jakuba k chrámu svaté Barbory a zpět nastoupily více jak dvě stovky závodníků všech věkových kategorií, od předškoláků až po veterány.

Sbírka pokračovala 19. října benefičním Koncertem pro Zvon, který se odehrál v arciděkanském kostele svatého Jakuba v režii žáků a pedagogů kutnohorské ZUŠ. Vystoupilo přes 130 účinkujících a celý výtěžek ze vstupného, doplněný ještě o výtěžek z koncertů pěveckého sboru Muscina, tedy celkem více jak osmnáct tisíc korun, věnovali účinkující na konto sbírky.

Týden pro zvon uzavřelo dne 22. října Putování za zvony plzeňské katedrály sv. Bartoloměje. Poutníci se nejprve setkali s novým plzeňským biskupem Mons. Tomášem Holubem a poté vystoupali na věž, kde mohli obdivovat čtyři nové zvony pořízené v letech 2013 a 2014. Následovala mše sv. a  návštěva zámku v Lužanech.

Týden pro zvon přinesl nejen hojný výtěžek do veřejné sbírky Zvon pro Jakuba, ale také sblížil farníky a občany Kutné Hory, kteří si z proběhlých akcí odnesli mnoho krásných zážitků.

Více informací o veřejné sbírce Zvon pro Jakuba i  fotogalerii z Týdne pro zvon naleznete na webové stránce http://zvonprojakuba.khfarnost.cz/.

Sbírku Zvon pro Jakuba nyní můžete podpořit také na portálu Hithit.Kromě dobrého pocitu, že se podílíte na dobré věci, můžete též získat některou ze zajímavých odměn.

Foto: Daniel Baránek, v licenci Creative Commons.


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.