Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Broumovský hudební večer


Datum:

Hudební scéna sálu Dřevník broumovského kláštera láká v úterý 7. února od 19 hodin na nevšední koncerty.

Broumovský hudební večer

Dvouhodinový komponovaný večer zahájí vystoupení mladých talentovaných konzervatoristů, kteří pocházejí z Broumovska: Zuzana Rainová - soprán, Iva Hlaváčková – soprán a Jakub Jirásek - klavír.

 

Hlavním programem večera pak bude koncert vokálně instrumentálního souboru Victoria Ensemble, který představí dílo broumovského skladatele A. C. Mentzela.

„Antonín Celestýn Mentzel se narodil v nedalekém Vižňově zřejmě v roce 1684 a celý život působil v Broumově jako regenschori. Staral se o hudební provoz zejména v kostele sv. Petra a Pavla. Protože hudební dění v Broumově bylo propojené, Mentzel byl samozřejmě navázán i na klášter, přestože nepatřil do řádu. O jeho životě bohužel nevíme skoro nic, avšak vůbec ta skutečnost, že se dochovaly některé jeho skladby, je pro nás velmi cenná – české hudby z první třetiny 18. století se totiž dochovalo úplné minimum," uvedla Viktorie Dugranpere, umělecká vedoucí souboru Victoria Ensemble. Ta ze všech dochovaných Mentzelových skladeb vytvořila edice a soubor následně uvedl tyto skladby jako novodobou premiéru. Victoria Ensemble znovu přednese výběr z Mentzelových skladeb přímo v broumovském klášteře. Jedna dodatečně objevená skladba zde zazní vůbec poprvé.

 

Součástí večera bude křest unikátní historické nahrávky Braniborské koncerty J. S. Bacha. Záznam koncertu dirigovaného broumovským rodákem Josefem Mertinem, byl pořízen v padesátých letech ve Vídni. Křtu se zúčastní ředitelka Supraphonu Iva Milerová.

Pro členy ArtCafé speciální nabídka 1+1 vstupenka zdarma. Rezervujte pouze na jakub.sleis [at] broumovsko.cz (jakub[dot]sleis[at]broumovsko[dot]cz) nebo osobně v klášterní kavárně Café Dientzenhofer.

Vstupné je 250 Kč na místě, 190 Kč v předprodeji, 150 Kč v předprodeji pro členy klubu ArtCafé, Univerzity třetího věku, studenty a ZUŠ. Předprodej vstupenek probíhá v klášterním Café Dientzenhofer nebo online na webu www.klasterbroumov.cz, v kalendáři akcí.


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.