Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jihoamerická pocta rodáku z Božanova


Datum:

V lednu 2017 se v katedrále ve Valdivie v Chile konala za účasti předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha děkovná bohoslužba.

Jihoamerická pocta rodáku z Božanova

Ve čtvrtek 12. ledna 2017 se v katedrále ve Valdívii konala děkovná bohoslužba za Mons. Augusta Klinkeho, prvním apoštolský administrátor (1924 -1928) tehdejší apoštolské administratury ve Valdivii. Slavnostní ceremonie byla vedena Mons. Ignacio Ducassem, biskupem z Valdivie a předsedou senátu ČR Milanem Štěchem.

Aktu se zúčastnili Josef Rychtár, velvyslanec ČR v Chile, paní Patricia Moreno, guvernérka provincie Valdivia, pan Omar Sabat, starosta Valdivie, česká delegace složená z úředních zástupců a podnikatelů, zástupci obchodní a průmyslové komory ve Valdívii, diecézní kněží a diecézní komunita. V průběhu svátečního aktu byli hosté přivítáni biskupem Valdivie Mons. Ignacio Ducassem v místní katedrále, kde vyzdvihnul důležitost této vzpomínkové akce.

          

Předseda senátu Milan Štěch také zdůraznil a ocenil práci Mons. Klinkeho na jihu Chile jako pastora, svědka Božího, i jako člena z prvních imigrantů, jež opustili tehdejší monarchii Rakouska-Uherska a vydali se směr Chile, kde po sobě zanechali  svědectví i stopu, jež  by měla být připomínána. Po krátkém filmovém představení Mons. Augusta Klinkeho posvětil biskup Valdivie pamětní desku, která byla následně uložena do krypty katedrály, do stejných míst, kde spočívají ostatky prvního apoštolského administrátora.

Závěrem svátečního obřadu předal Milan Štěch diecézi ve Valdívii Pražské Jezulátko, které převzal Mons. Ignacio Ducasse. Ten se slovy diků popsal hlubokou úctu k Pražskému jezulátku u široké veřejnosti ve městech i na zdejším venkově. Biskup Mons. Ignacio Ducasse věnoval na oplátku Milanu Štěchovi knihu o katedrále ve Valdívii. Význam tohoto vzájemného obdarování nese symbol křesťanské víry i cestu sblížení a vzájemného setkání mezi národy.


Další zprávy

Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.