Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Dílo se zdařilo – nový zvon je ve věži


Datum:

Věž kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře má po 75 letech opět zvon, který bude svolávat věřící k bohoslužbám nebo ohlašovat radostné, případně i smutné události.

Dílo se zdařilo – nový zvon je ve věži

Veřejná sbírka pod názvem Zvon pro Jakuba se rozběhla v květnu 2016 a během její existence se do ní při různých kulturních akcích zapojilo velké množství lidí. Za šestnáct měsíců se podařilo vybrat téměř 3,5 miliónu korun. V květnu letošního roku nový zvon odlil zvonař Petr Rudolf Manoušek ve zvonařské dílně Royal Eijsbouts Asten v Holandsku. Nový zvon Jakub Maria pak požehnal královéhradecký biskup Mons. Jan Vokál při červencové Oslavě svátku sv. Jakuba.

Tím však celá akce neskončila. Zbývalo ještě zajistit statiku věže, upravit zvonovou stolici pro nový zvon a vytažení zvonu do věže. Dva týdny před samotným termínem vyzvednutí zvonu do věže bylo možné vidět před kostelem sv. Jakuba tesaře otesávající trámy pro stavbu konstrukce středověkého kladkostroje. 7. října 2017 nastal dlouho očekávaný okamžik vyzdvižení zvonu. Do poslední chvíle nebylo jisté, jestli déšť vyzdvižení nezhatí, protože vytahovat tak těžký zvon s mokrými prokluzujícími lany by bylo nereálné.

Dopoledne byla pro návštěvníky připravená přednáška Víta Mlázovského a tesařského mistra Petra Růžičky o historických metodách zvedání těžkých břemen. Samotný slavnostní akt doprovodil Učitelský smíšený pěvecký sbor Tyl z Kutné Hory. Zvon pak začal zvolna stoupat vzhůru do věže. Vše sledovalo velké množství lidí na různých místech ve městě, odkud bylo vidět na věž kostela sv. Jakuba. Vytahování, ale i samotné práce ve věži byly přenášeny na velkoplošnou obrazovku u kostela nebo na plátno v kostele. Srdce zvonu do věže přes jednoduchou kladku nakonec vytáhli sami diváci, a to s velkou hrdostí.

Při děkování za průběh celé akce arciděkan Jan Uhlíř mimo jiné řekl: „Mám radost z toho, že se společnými silami farníků i občanů města podařilo uskutečnit toto dílo.“

Během následujícího týdne probíhaly práce zavěšení zvonu na zvonovou stolici. Zvon se poprvé rozezní při výročí posvěcení kostela dne 15. října 2017, po bohoslužbě, kterou odslouží biskup Josef Kajnek.

Fotogalerie

Video


Další zprávy

Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.
Z diecéze

Poutní dům na Hoře Matky Boží hledá kuchaře

Možná právě vy můžete spoluvytvářet pro tisíce poutníků zázemí.
Z diecéze

Podzimní oslavy Dne Charity

Charita nabídne program pro všechny generace.