Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rok apoštola Pavla v královéhradecké diecézi (aktualizováno)


Datum:

Rok apoštola Pavla v královéhradecké diecézi (aktualizováno)

Přinášíme vám rozhodnutí diecézního biskupa na základě dekretu Apoštolské Penitenciárie vydaného při příležitosti roku svatého Pavla.

Na základě ustanovení dekretu Apoštolské Penitenciárie z 10. května 2008 (viz níže) biskup Dominik Duka, OP určuje v královéhradecké diecézi následující zvláštní podmínky pro získání plnomocných odpustků Roku sv. Pavla:

Po splnění v citovaném dekretu stanovených podmínek (odst. II.) mohou věřící získat plnomocné odpustky o všech nedělích a liturgických slavnostech ve všech kostelích zasvěcených sv. apoštolům Petru a Pavlu.

Za stejných podmínek pak mohou získat plnomocné odpustky po celý rok, tj. od 28. 6. 2008 do 29. 6. 2009, ve farním kostele sv. Pavla, apoštola v Hradci Králové – Pouchově.

Bližší informace k návštěvě kostela sv. Pavla na Pouchově je možno získat u tamního faráře kanovníka ICLic. Miloslava Šiffela na tel. č. 605 285 796, 495 215 083, příp. e-mailu vfarnost.pouchov [at] seznam.czfarnost.pouchov [at] seznam.cz (farnost[dot]pouchov[at]seznam[dot]cz). 

Celoročně je s odpustky také spojen hrob apoštola Pavla v Římě při pouti do chrámu sv. Pavla za hradbami. Tuto pouť připravuje Diecézní poutní centrum na říjen tohoto roku. Více informací se dozvíte u P. Pavla Dokládala a na e-mailu: poutnik [at] diecezehk.cz (poutnik[at]diecezehk[dot]cz) 


Biblická cesta Řeckem v roce sv. apoštola Pavla - 11.5.-21.5.2009.

 

P. Tomáš Reschel, kaplan u katedrály Svatého Ducha, píše o sv. Pavlu seriál, který je každý měsíc zveřejňován v diecézním měsíčníku IKD (rubrika "Téma").

 

Pavel z Tarsu – apoštol národů 31. 3. – 1. 4. 2009, Hradec Králové, konference pořádaná Diecézním teologickým institutem Biskupství královéhradeckého ve spolupráci s Katedrou náboženské výchovy a charitativní práce Pedagogické fakulty UHK. Cílem konference je představit vybrané teologické a kulturně historické aspekty životního poselství apoštola národů sv. Pavla, který jako misionář a člověk tří kultur významně přispěl k formování evropské civilizace. Konference je určena zejména odborné veřejnosti, otevřena je i ostatním zájemcům. Vstup volný. Výsledky konference budou prezentovány ve sborníku (předpokládaný termín vydání: jaro 2010). Program konference zde

 

V rámci Roku sv. Pavla tiskové středisko ČBK ve spolupráci s diecézními spolupracovníky připravili seznam chrámů České a Moravské církevní provincie, jejichž patrony jsou apoštolové sv. Petr a Pavel, a také kostelů zasvěcených pouze jednomu z těchto světců.

Přehled kostelů zasvěcených sv. Petru a Pavlovi v České církevní provincii

Přehled kostelů zasvěcených sv. Petru a Pavlovi v Moravské církevní provincii

 

Cyklus zamyšlení nad pavlovskými texty připravovaný každý měsíc tiskovým střediskem ČBK - zde.
 

Knihy, publikace, DVD atd., které vyšly k Roku sv. Pavla:

Dobrý boj, deník sv. Pavla (knížka)

Po stopách apoštola Pavla (DVD)

Život apoštola Pavla (knížka)

Svatý Pavel - Apoštol pohanů (knížka)

Apoštol Pavel (knížka)

Život a dílo apoštola Pavla (CD)

Apoštol Pavel s Alešem Opatrným (Karmelitánské nakladatelství)


Benedikt XVI. zahájil Rok sv. Pavla

Dekret Apoštolské Penitenciárie k Roku sv. Pavla
URBIS ET ORBIS DECRETUM

U příležitosti dvoutisíciletého výročí od narození sv. Pavla, apoštola, budou uděleny zvláštní odpustky.

U příležitosti blížící se liturgické slavnosti Apoštolských knížat chce Svatý otec, v rámci své pastorační péče, zavčas poskytnout věřícím duchovní poklady pro jejich posvěcení, aby tak mohli v této milostiplné a příhodné době upevnit svá předsevzetí týkající se nadpřirozené spásy, a to již od prvních nešpor uvedené slavnosti, určené zejména ke cti Apoštola národů, jehož dvoutisícileté výročí pozemského narození si připomeneme.

Římský biskup nabízí univerzální církvi dar odpustků, který skutečně usnadňuje dosažení většího vnitřního očištění. Toto očištění oslavuje blaženého apoštola Pavla, upevňuje v srdcích věřících nadpřirozený život a láskyplně je vede k tomu, aby nesly plody dobrých skutků.

Apoštolská Penitenciárie, pověřená Svatým otcem přípravou a vydáním dekretu o poskytování a získávání odpustků v průběhu celého Roku sv. Pavla, poskytuje tímto dekretem, vydaným v souladu s přáním papeže, následující milosti:

I. - Všem jednotlivým věřícím křesťanům, kteří opravdově litují svých hříchů, jsou náležitě očištěni svátostí pokání a posíleni svatým přijímáním, kteří se s úctou vydají na pouť do papežské baziliky sv. Pavla za hradbami na ulici Ostiense a pomodlí se na úmysl Svatého otce, jsou přiznány a uděleny plnomocné odpustky časného trestu za jejich hříchy, poté co obdrželi svátostné odpuštění hříchů a prominutí svých nedostatků.

Plnomocné odpustky budou moci získat věřící křesťané jak pro sebe, tak pro zemřelé, a to tolikrát, kolikrát splní předepsané úkony; v platnosti zůstává norma, podle které je možné získat plnomocné odpustky pouze jednou za den.

Aby modlitby, které se konají během těchto posvátných návštěv, intenzivněji vedly a povzbuzovaly duše věřících k uctívání památky sv. Pavla, bylo stanoveno a nařízeno následující: každý věřící se kromě svých modliteb před oltářem s Nejsvětější svátostí, podle své zbožnosti, vydá ke konfesnímu oltáři, kde se upřímně pomodlí Otčenáš a Vyznání víry a připojí invokace ke cti Blahoslavené Panny Marie a sv. Pavla. Tato úcta musí být neustále úzce spojena s památkou Knížete apoštolů sv. Petra.

II. – Věřící křesťané různých místních církví po splnění běžných podmínek (svátost smíření, svaté přijímání a modlitba na úmysly Svatého otce), s vyloučením jakékoliv náklonnosti k hříchu, mohou získat plnomocné odpustky, když se budou účastnit veřejného posvátného obřadu nebo pobožnosti ke cti Apoštola národů; ve dnech slavnostního zahájení a ukončení Roku sv. Pavla na všech posvátných místech; v ostatní dny stanovené místním biskupem na posvátných místech zasvěcených sv. Pavlu a ve prospěch věřících i na jiných místech, určených biskupem.

III. – Věřící, kterým brání nemoc nebo jiná legitimní a zřejmá příčina, vždy s duší zbavenou jakéhokoliv hříchu a s předsevzetím, že splní běžné podmínky hned, jakmile to bude možné, mohou také získat plnomocné odpustky, když se duchovně připojí k některé jubilejní oslavě ke cti sv. Pavla a obětují Bohu své modlitby a utrpení za jednotu křesťanů.

Kněží, kteří byli příslušnou církevní autoritou pověřeni zpovídáním, by měli přijmout věřící vstřícně a velkodušně, aby jim tak usnadnili obdržení všech potřebných milostí.

Tento dekret platí pouze během Roku sv. Pavla. Jakékoli opačné ustanovení není překážkou.

Vydáno v Římě, v sídle Apoštolské Penitenciárie, dne 10. května, 2008 let od vtělení Páně, na vigilii Seslání Ducha Svatého.bazilika sv. Pavla za hradbami v Římě


 

kard. JAMES FRANCIS STAFFORD

vrchní penitenciář

 

X GIANFRANCO GIROTTI, O.F.M.Conv.

titulární biskup z Mety, regent

 


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.