Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Letošní pouť na Sněžku se těšila hojné účasti


Datum:

Letošní pouť na Sněžku se těšila hojné účasti

SněžkaSv. Vavřinci je zasvěcena kaple na naší nejvyšší hoře, o jeho svátku 10. srpna se zde každoročně koná poutníky i médii vyhledávaná pouť. Na tu se za patronem Krkonoš vydalo množství poutníků i turistů z obou stran hranice. Svou přítomností překvapil shromáždění i prezident republiky Václav Klaus, i když jeho zdravotní stav předem nenaznačoval jeho účast.

Již od počátku devadesátých let funguje obnovená tradice česko-polské svatovavřinecké pouti na Sněžku. Při polední poutní mši svaté konané pod širým nebem a se zvláštním zaměřením na pracovníky Horské služby a Národního parku se zde setkávají příchozí jak z české královéhradecké, tak z polské legnické diecéze. Sousedský charakter podtrhuje pravidelné střídání hlavních celebrantů z řad biskupů – letos vyšla řada na biskupa Dominika Duku, kterého při slavení mše svaté doprovodil biskup Stefan Cichy a několik málo kněží, kterých bylo méně než jindy, protože byli vázáni nedělními povinnostmi ve farnostech. Neděle spolu s dobrým počasím naopak příznivě nahrály počtu poutníků, kterých se k bohoslužbě shromáždilo kolem tisícovky, což je výrazně více než v minulých letech. Oživujícím momentem byla účast sedmdesátky mladých z Čech, Litvy, Německa a Španělska, kteří v těchto dnech prožívají své mezinárodní setkání v Hradci Králové a kteří se aktivně zapojili do průběhu liturgie.

Letošní zajímavostí byl dárek, který věnovali horští vůdci Václavu Klausovi - odznak a vestu horského průvodce s osobní jmenovkou. Prezident České republiky, který tentokrát dorazil kvůli pohybovým potížím o holi, spolu s polským vicepremiérem Grzegorzem Schetynou a místním vojvodou pozdravili shromáždění před začátkem bohoslužby. Během mše svaté zazněly promluvy obou jmenovaných biskupů a v němčině je ještě doplnil Mons. Anton Otte. Akce se zúčastnil i královéhradecký hejtman Pavel Bradík a předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Akci doprovázel i další program - možnost získání odpustků, dopolední společný výstup s komentářem horských vůdců či podvečerní festival v Peci pod Sněžkou. Příští rok by měl pouti zúčastnit kolínský arcibiskup Joachim kardinál Meisner.


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.