Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Poutní slavnost - ZVONY


Datum:

Poutní slavnost - ZVONY

Klikněte pro zvětšení.Zvonice kostela svatého Bartoloměje v Pardubicích bude mít dva nové zvony. Ty budou zavěšeny při poutní slavnosti, která se uskuteční v neděli 24.8.2008 od 9 hodin.

O dva původní zvony přišla zvonice pravděpodobně za druhé světové války, kdy byly jako mnohé zrekvírovány. Pardubický arciděkan Antonín Forbelský uvedl, po kom se nové zvony budou jmenovat: "Bartoloměj je stávající z roku 1653 a dva nové budou Vilém z Pernštejna, zakladatel města Pardubic, a Arnošt z Pardubic, první arcibiskup pražský."

Naposledy se na Bartoloměje zvonilo ručně, když zemřel papež Jan Pavel II. Teď k němu díky daru mecenášky přibudou nově zhotovené zvony. Všechny budou elektrifikované a znít by měly každý den, v poledne a večer, a také v neděli ráno, kdy se koná mše svatá. Téměř 980 kg vážící Bartoloměj je laděn do fis, Vilém má 620 kg a ladí do gis 1 a Arnošt s 340 kg do h 1.

Ke slavnostnímu zavěšení při poutní mši svaté přijali pozvání apoštolský nuncius Diego Causero, všichni tři královéhradečtí biskupové a další hosté. Čestného patronátu nad zvony se ujali arcibiskup Karel Otčenášek a hrabě Teobald Černín. Nejprve budou zvony požehnány a poté během mše svaté a koncertu v nedalekém kostele osazeny odbornou firmou do zvonice a vyladěny.

Více se dočtete na stránkách farnosti Pardubice: http://farnost-pardubice.cz/udalosti/Poutni-slavnost-ZVONY.html


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.