Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Církevní gymnázium sv. Voršily v Kutné Hoře oslavilo 15 let


Datum:

Církevní gymnázium sv. Voršily v Kutné Hoře oslavilo 15 let

Církevní gymnázium sv. Voršily v Kutné Hoře letos slaví 15 let své existence. V pondělí 1.9.2008 proběhla se zahájením školního roku hlavní oslava za účasti královéhradeckého biskupa Dominika Duky a asi dvou set padesáti příznivců školy.

Kutnohorské Církevní gymnázium, jehož zřizovatelem je Řád sv. Voršily, navazuje na tradici voršilského školství ve městě - vzniklo v roce 1993 a od té doby přivedlo k maturitě 8 ročníků žáků všeobecného osmiletého studia. Nyní má škola v osmi třídách cca 230 studentů, což jí dává dobrou, do určité míry rodinnou atmosféru a možnost užšího soužití profesorů i studentů.

Škola nejprve sídlila v jednom z pavilonů místního učiliště, poté byla přemístěna do budovy přilehlé k voršilskému klášteru a dnes je již celá přesunuta do hlavní budovy kláštera, jehož prostory byly rekonstruovány a vybaveny k výuce, zejména díky podpoře německých katolických nadací.

"Pacnáct let považuji za rozumný časový úsek, aby se dalo něco hodnotit. Oslava začala slavnostní mší svatou, po níž jsme požádali pana biskupa, aby požehnal nově opraveným prostorám. Pak následovala vernisáž výtvarných prací našich absolventů, což doprovodili naši absolventi jazzovým vystoupením, a po pohoštění se v divadle konalo muzikálové představení studentů," shrnul současný ředitel Jiří Vojáček průběh slavnostního dne.

Na oslavě se sešli lidé s různým vztahem ke škole: Současní i bývalí profesoři, studenti a absolventi, rodiče, přátelé, dobrodinci, zástupci města, ministerstva školství a hlavně řádu sv. Vošily a církve - z nich zvláště řada kněží, která prošla službou spirituála školy.

 


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.