Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Oslavy 940 let Opočna


Datum:

Oslavy 940 let Opočna

V sobotu 13. září se v Opočně uskuteční hlavní oslavy 940 let první písemné zmínky o Opočně v Kosmově kronice. V rámci hlavních oslav 940 let Opočna je připraven bohatý celodenní program. Od deseti hodin probíhají na Trčkově náměstí řemeslnické trhy. V jedenáct začíná program na hlavním pódiu. V průběhu dne uvidíte vystoupení šermířů, kejklířů, tanečnic a skupin gotické hudby proložené vstupy historickými obrazy. Ve dvě hodiny projde městem historický průvod. Po setmění program pokračuje za svitu ohňů a loučí. Vše ukončí v devět hodin ohňostroj.

Během dne budou v rámci Dnů evropského dědictví zpřístupněny běžně nepřístupné zámecké sklepy, Mariánský kostelík a klášterní kostel Narození Páně. Připravena je také komentovaná procházka zámeckým parkem.

 

V sobotu oslav se v Opočně, rodišti Františka Kupky, uskuteční vernisáž výstavy „František Kupka a Otto Gutfreund – čeští dobrovolníci ve Francii za první světové války“ ze sbírek Vojenského historického ústavu a výstav fotografií z cyklů Puteaux v současné fotografii a Češi ve Francii fotografa Karla Steinera. Vernisáž bude zahájena v 11 hodin v zámeckém letohrádku. Záštitu nad výstavami převzal předseda Senátu Parlamentu České republiky pan Přemysl Sobotka. Při této příležitosti navštíví Opočno delegace z francouzského Puteaux, města, kde František Kupka strávil většinu svého života. Mezi členy delegace budou radní pro mezinárodní vztahy města Puteaux a radní pro mládež, školství a kulturu. Dojde tak k dalšímu prohloubení spolupráce mezi Opočnem, malým městem ve východních Čechách, a Puteaux, dnes městskou částí Paříže. Dále se zúčastní zástupci polského Opoczna, Radkova a Vambeřic a starostové obcí Rodného kraje Františka Kupky.

V informačním stanu na Kupkově náměstí budou mít návštěvníci možnost zdarma si stáhnout audioprůvodce po oslavách do svých mobilních telefonů prostřednictvím technologie bluetooth.


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.