Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ke katedrále připutovala nejen královna


Datum:

Ke katedrále připutovala nejen královna

Oslavy sedmi set let od založení královéhradecké katedrály Svatého Ducha probíhají po celý letošní rok. O prvním zářijovém víkendu však přišlo jejich vyvrcholení v podobě hlavní pouti. Volba na podzimní termín padla i z toho důvodu, že právě před sedmi sty lety, na podzim roku 1308, se dvůr Elišky Rejčky usídlil v tehdejším Hradci nad Labem. S příchodem jejího dvora je také svázáno založení kostela Svatého Ducha. Tuto událost si již sedmým rokem připomíná město Hradec Králové tzv. Slavnostmi královny Elišky.Letos tedy došlo k souběhu těchto oslav a výročí katedrály se stalo hlavním tématem Eliščiných slavností. Jako hlavní hosté byli pozváni kardinál Karl Lehmann, biskup mohučský a Pierre Raffin, OP, biskup z Mét. Kromě toho, že obě osobnosti jsou významnými představiteli katolické církve v západní Evropě, měla jejich návštěva i historické souvislosti. „Přítomnost kardinála Lehmanna dobře vyjádřila skutečnost, že v době Elišky Rejčky byl českým, potažmo hradeckým arcibiskupem právě arcibiskup z Mohuče. Sídlo druhého z hostů, Pierra Raffina, Méty, zase připomínají osobnost Karla IV. a jeho čtvrté manželky Alžběty (Elišky) Pomořanské a celkový francouzský vliv na východní Čechy. Toto město bylo jedno z důležitých středisek Karlovy vlády,“ vysvětlil Mons. Dominik Duka, OP. Pozvání přijali také zástupci ze sousedních diecézí v Polsku. Ze Svídnice přijel světící biskup Adam Bałabuch a z Vratislavi světící biskup Andrzej Siemieniewski. 

Kardinál Lehmann dorazil do Hradce Králové již v pátek odpoledne. Po prohlídce biskupství a centra města pronesl večer ve Velkém sále Nového Adalbertina přednášku na téma „Církev, stát a pluralitní společnost“. V ní podal obšírný výklad o vztahu církve a světských institucí od dob římských, přes středověk až ke vznikajícímu modernímu státu. Naznačil, že historickými událostmi podmíněné zásadní oddělení státu a církve nemůžeme hodnotit a priori negativně. Jak řekl: „Odluka umožňuje víc kontaktů a kooperace než by se na první pohled zdálo.“ Po tomto historickém exkurzu se věnoval především současné situaci ve vztazích církví vůči jednotlivým státům či celé Unii.

Průvod v čele s hradeckým primasem zahájil v sobotním dopoledni Slavnosti královny Elišky a provoz na středověkém tržišti, v něž se na jeden den změnilo Velké náměstí. V deset hodin se rozezněly katedrální zvony. Po chvíli se k nim přidal i nedávno zprovozněný a znovuvysvěcený zvon Augustin na Bílé věži. Za této vznešené zvukové kulisy se vydal liturgický průvod od budovy biskupství do katedrály. Slavnostní bohoslužbě za město Hradec Králové byli přítomni zástupci Parlamentu ČR, kraje, magistrátu a veřejného života města. Při ní v premiéře zazněla Missa současného skladatele Josefa Vodáka v provedení Cantores Gradecenses, Severočeského filharmonického sboru Česká Lípa a Harmonie východočeských filharmoniků.

„To, že katedrála Svatého Ducha je starší než toto biskupství, může být poukazem na to, že společenství božího lidu shromážděného k bohoslužbě je důležitější než všechny naše územní struktury. V tomto smyslu mluvíme o domě Božím, svatý Pavel hovoří také o chrámu Boha. (...) Proto můžeme důstojně slavit jedině tehdy, když se přidružíme k pravdě svatého Pavla, že my sami máme být Božím chrámem. Nespokojme se pouze s oslavou velkého uměleckého či historického díla. Jde o to, abychom přítomnost Boží v našem společenství dosvědčovali vlastním životem“, připomenul přítomným ve své promluvě kardinál Lehmann. Po skončení bohoslužby a přednesených zdravicích hostů se všichni odebrali zpět na Velké náměstí. Tam zaduněla čestná salva z několika děl. Odpoledne shlédli přítomní alegorický příjezd královny Elišky Rejčky. Kromě lehčí zábavy v podobě středověkého trhu, kejklířských a rytířských vystoupení si mohli návštěvníci vybrat i náročnější program. Po celý zbytek dne probíhala komentovaná prohlídka katedrály, v prostorách Nového Adalbertina byla promítána prezentace o historii královéhradecké diecéze a v Muzeu východních Čech na ně čekala výstava Od chrámu ke katedrále. Ve večerních hodinách oživil náměstí ohňový průvod kejklířů a slavnosti ukončil velkolepý ohňostroj.

Nedělní program se již odehrával v komornějším duchu. Pontifikální bohoslužbě o půl desáté předsedal métzský biskup, Pierre Raffin, OP. „Připomínat si taková výročí je velmi důležité, je důležité si připomínat počátky, kořeny, historický kontext, ve kterém se pohybujeme, a proto jsem rád, že jsem se mohl oslav zúčastnit,“ sdělil po mši svaté během návštěvy již zmíněné výstavy v Muzeu východních Čech. V podvečerních hodinách se pak pomodlil společně s katedrální kapitulou slavnostní nešpory. 

„Slavnosti ukázaly na dobrou atmosféru spolupráce a dialogu mezi institucemi, které představují život města“, uzavřel Dominik Duka, OP a neopomenul připojit pozvání na další body oslav, vědeckou konferenci, výstavu archiválií a ukončení oslav u příležitosti výročí posvěcení chrámu dne 11. listopadu.


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.