Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Konference o křesťanské iniciaci


Datum:

Konference o křesťanské iniciaci

Ve dnech 15. - 17. 9. 2008 se pět pracovnic Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého zúčastnilo III. vědecké katechetické konference pořádané Cyrilometodějskou teologickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci a Národním katechetickým centrem při ČBK na Svatém Hostýně. Tématem konference byla "Křesťanská iniciace".

Na konferenci vystoupili odborníci z teologických fakult, kteří přiblížili biblická (prof. Ladislav Tichý, Th.D.) a liturgická (doc. Dr. František Kunetka, Th.D.) východiska křesťanské iniciace, a současný stav katechumenátu v naší zemi (doc. Mgr. Ing. Aleš Opatrný, Th.D.). Ve druhé části konference vystoupili zástupci některých diecézních katechetických center se svými příspěvky o stavu křesťanské iniciace ve svých diecézích a s podněty ke křesťanské iniciaci dospělých, mládeže a dětí.  

Naše diecéze se na programu podílela třemi příspěvky: Křesťanská iniciace v královéhradecké diecézi - aktuální situace, Katechumenát v České Třebové a Uvádění dětí do slavení svátostí - výzva ke změně.

Jako nejaktuálnější se jevila problematika jednoty tří iniciačních svátostí, která není v současné praxi zachována a to se projevuje především v motivaci a přípravě mladých k přijetí svátosti biřmování. K pastoračním problémům patří i způsob přípravy dětí k prvnímu svatému přijímání, o němž pojednával výše zmíněný příspěvek, po němž se rozvinula delší diskuse.

Z českých a moravských biskupů se konference zúčastnil Mons. Karel Herbst a posledního dne i Mons. František Lobkowicz, Mons. Jan Graubner předsedal úvodní mši svaté.

Závěry konference bude zpracovávat Katechetická subkomise Komise pro katolickou výchovu České biskupské konference. Všechny příspěvky včetně závěrů budou k dispozici ve sborníku, který by měl být vydán do konce roku 2008.


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.