Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Den Charity v Pardubickém kraji


Datum:

Den Charity v Pardubickém kraji

(HRADEC KRÁLOVÉ, PARDUBICE) Koncem září se také Charity na území Pardubického kraje připojí k celostátní kampani Den Charity, kterou pořádá Charita Česká republika, a otevřou dveře svých zařízení široké veřejnosti (25. 9. na Pardubicku, 26. 9. v Poličce a 29. 9. – 3. 10. v Litomyšli, 4. 10. ve Svitavách). V rámci této kampaně chtějí Charity především „obdarovat“ veřejnost – představit svoji činnost a informovat o poskytovaných službách pro všechny, kteří potřebují pomoc. Akce se konají na mnoha místech republiky kolem svátku sv. Vincence z Paul (27. září), patrona a zakladatele moderní charitativní činnosti. Program akcí naleznete v příloze a také na www.charita.cz.

Tento týden (22. – 24. 9. 2008) probíhá také třídenní návštěva Charit Pardubického kraje na Slovensku v rámci mezinárodního projektu „Spolupráce Charit Pardubického kraje s Prešovským samosprávným krajem v roce 2008“, který letos finančně podpořila Rada Pardubického kraje. Jeho cílem je navázání kontaktů s Charitami a dalšími poskytovateli sociálních služeb v partnerském kraji na Slovensku. Zástupci Charit Pardubického kraje si během zmíněné návštěvy na Slovensku prohlédnou např. útulek pro romské děti a slovenské straně předají finanční příspěvek ve výši 70 tisíc Kč na pomoc po nedávných povodních.

Charita patří v Pardubickém kraji k největším poskytovatelům domácí zdravotní a sociální služby. Zdravotní sestry a pracovníci sociálních služeb dojíždějí za svými pacienty a klienty i do malých a odlehlých obcí. Stále více žádanou službou je v posledních letech domácí hospicová péče. Vedle seniorů a nemocných pomáhají Charity také handicapovaným, lidem se zdravotním postižením, matkám s dětmi, rodinám a dětem v tísni a lidem bez přístřeší. Např. na Svitavsku je Charita v současné době jediným poskytovatelem pracovní terapie a dalších sociálních služeb pro lidi s duševním onemocněním.

Když se řekne charita, představí si většina z nás nějakou formu dobročinnosti, charitativní koncerty či charitativní sbírky. V sociálních službách znamená pojem charita mnohem více. Jde o síť profesionálních organizací, poskytujících širokou nabídku pomoci potřebným lidem. Není vůbec přehnané tvrzení, že bez Charit by sociální péče v České republice prostě nefungovala. Charity pomáhají všude tam, kde je potřeba, ve velkých městech i nejodlehlejších obcích“, uvedl Bc. Miloslav Macela, radní Pardubického kraje odpovědný za oblast sociální péče a neziskový sektor.

Více informací a podrobný program akcí naleznete v příloze tiskové zprávy a také na www.charita.cz.

Jana Karasová
propagace a tisk
Diecézní charita Hradec Králové
tel.: 495 063 135, mobil: 731 402 274
e-mail: jana.karasova [at] hk.caritas.cz (jana[dot]karasova[at]hk[dot]caritas[dot]cz)  
web: www.hk.caritas.cz


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.