Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rekviem k 50. výročí úmrtí papeže Pia XII.


Datum:

Rekviem k 50. výročí úmrtí papeže Pia XII.

Ve čtvrtek 9.10.2008 v 18.30 hodin se v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové uskuteční slavnostní Rekviem k 50. výročí úmrtí papeže Pia XII. Hlavním celebrantem bude diecézní biskup Dominik Duka OP.

Hradec Králové: Svatý otec Pius XII., vlastním jménem Maria Giuseppe Giovanni Eugenio Pacelli (2.3.1876-9.10.1958), byl za hlavu církve zvolen v roce 1939. Vydal 40 encyklik a na základě papežské neomylnosti dne 1.11. 1950 definoval dogma o Nanebevzetí Panny Marie. Po II. světové válce setrval v dlouhodobé opozici proti komunismu. Dne 2.9.2000 jej Svatý otec Jan Pavel II. prohlásil za ctihodného.

Po mši svaté 9.10. proběhne v biskupské rezidenci na Velkém náměstí v Hradci Králové v blízkosti katedrály prezentace nového čísla teologické revue Salve 3/08, které je tematicky věnované tomuto velkému papeži.

Bude zde možnost diskuse s biskupem Dominikem Dukou OP i s historikem Dr. Tomášem Petráčkem o kontroverzních tématech, která jsou i dnes neustále s tímto papežem spojována. Především jde o údajné mlčení Vatikánu během holocaustu a o "váhavou" diplomacii Svatého stolce během druhé světové války, dále je to např. problematika liturgické reformy nebo obnova katolické biblistiky. Začátek tohoto setkání bude cca v 19.30 hodin.

Zdroj: http://tisk.cirkev.cz/


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.