Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Tisková zpráva k 15. svatohubertské slavnosti na Kuksu


Datum:

Tisková zpráva k 15. svatohubertské slavnosti na Kuksu

Řád svatého Huberta letos již po 15-té pořádá na Kuksu dne 4.10.2008 Svatohubertskou slavnost. Tato slavnost má připomenout barokní dobu, kdy v těchto prostorách žil František Antonín hrabě Sporck, kdy zde pulzoval čilý společenský život lázeňských hostů a provozoval se "nový" způsob lovu, tzv. "parforzní". Připomínkou té doby je právě naše slavnost.

Současná tvář slavnosti vychází ze základní kostry programu, kterou jsou ukázky kinologické (práce loveckých psů), ukázky hipologické (neboť kůň v minulosti při lovu sehrával velmi důležitou roli) a nejstarší způsob lovu za pomoci dravců.

Vedle tohoto základního stavebního prvku programu pro zpestření a pro každého jsou zde provedeny ukázky dobové hudby, soutěž mladých vábníků soutěž dětí ve znalostech o přírodě a další. Nedílnou součástí je i původní barokní divadlo, letos v provedení Geislers Hofcomoedianten Kuks.

Děti uvidí představení divadla "Drak" z Hradce Králové. Jako vzácní hosté vystoupí mužský pěvecký lovecký sbor ze Slovinska "DEKANI". V 15.00 hodin v Lapidáriu začíná I. část programu otevření "Křížové cesty" ze Stanovic na Betlém v Novém lese za účasti ministra kultury Jehličky a hejtmana královéhradeckého kraje P. Bradíka.

Svatohubertská zpívaná, troubená mše svaté za účasti apoštolského nuncia v ČR Mons. Diega Causera začíná v 18.00 hodin a bude přenášena přímým přenosem Českou televizí, programu ČT 2. Slavnost zakončí ohňové vystoupení a zvuková, hudební ohňová schow na téma "Memento mori".

Zpracoval: ing. F. J. Frola z Lipova- EOSH - kancléř ŘsH

Více informací na www.radsvatehohuberta.cz


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.