Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupské svěcení Mons. Jana Baxanta


Datum:

Biskupské svěcení Mons. Jana Baxanta

Mons. Jan Baxant, kterého Svatý otec Benedikt XVI. dne 4.10.2008 jmenoval 20. litoměřickým biskupem, přijme biskupské svěcení  z rukou kardinála Miloslava Vlka v sobotu 22.11.2008 v 10.00 hodin v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích. Zveřejňujeme bližší informace o této významné slavnostní události.

Litoměřice: Spolusvětiteli budou apoštolský nuncius v České republice Diego Causero a diecézní českobudějovický biskup Jiří Paďour OFMCap. Přítomni budou čeští, moravští biskupové a biskupové ze Slovenska, Polska, Německa a Rakouska.

 

Mons. Jan Baxant se narodil 8.10.1948 v Karlových Varech. Vystudoval Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Praze se sídlem v Litoměřicích, kněžské svěcení přijal dne 23.6.1973 v Praze z rukou arcibiskupa Františka Tomáška. Působil v Kolíně, v Bystřici u Benešova a u sv. Antonína v Praze-Holešovicích.

 

V roce 1990 byl jmenován vicerektorem, o tři roky později  rektorem Arcibiskupského kněžského semináře v Praze. Od r. 2003 vykonával funkci generálního vikáře českobudějovické diecéze. Hovoří německy, francouzsky, italsky a rusky.

 

Za biskupské heslo si Mons. Jan Baxant zvolil slova UT VIDEAM, tzn. Ať vidím – duchovní zrak umožňuje nahlédnout až do lidského srdce; v biskupském znaku má kříž a slunce. Ve svém prvním pozdravu prosí věřící o modlitby a chce navázat na duchovní úsilí předchůdců v jeho biskupské službě.

 

 

Praktické informace k biskupskému svěcení:

 

Vjezd vozidel na Dómské náměstí nebude 22.11. umožněn (mimo vyhrazených vozů). K parkování osobních vozidel je třeba využít městských parkovišť (Mírové náměstí, U hvězdárny, Na Valech aj.). Pro autobusy je vyhrazeno parkoviště Na Valech (řídí městská policie). Parkování na těchto parkovištích bude zdarma.

 

Do katedrály bude před mší svatou volný přístup. Vyhrazená místa k sezení pro pozvané hosty budou označena. Před katedrálou je možné obřad sledovat na velkoplošné obrazovce. Přímý přenos (i do dalších médií) zajišťuje Televize NOE. S výjimkou autorizovaných fotografů a kameramanů není dovoleno v katedrále fotografovat a natáčet.

 

Zdroj: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/biskupske-sveceni-mons-jana-baxanta.html

 


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.