Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Tipy Radia Proglas na prosinec 2008


Datum:

Tipy Radia Proglas na prosinec 2008

Proglas je možné v královéhradecké diecézi naladit na frekvencích 93,3 FM z Pradědu nebo 97,9 FM z Ještědu. Vysílání rádia můžete najít také v nabídce kabelových společností po celém území naší vlasti, naladit prostřednictvím Internetu nebo skrze satelit. Informace najdete na http://www.proglas.cz/. Jestliže máte zájem dostávat zdarma podrobný program vysílání Proglasu přímo do vaší e-mailové schránky, stačí o něj požádat na adrese redakce [at] proglas.cz (redakce[at]proglas[dot]cz).  

Poutní místa Evropy: Alencon. Zavítáme do normandského Alenconu, odkud pocházeli blahoslavení manželé Martinovi, rodiče svaté Terezie z Lisieux. Na svou pouť do Alenconu a Lisieux bude vzpomínat Pavel Mikšů, který se nedávného blahořečení Martinových osobně zúčastnil. Připravuje Marie Blažková. Vysíláme v pátek 5. prosince 2008 v 16 hodin, reprizujeme v sobotu 6. prosince v 11 hodin dopoledne.

 

Historie Betlémů a čeští betlémáři současnosti. V rozhovoru s předsedou Svazu českých betlémářů, dřevořezbářem Jiřím Cvešperem, budeme hovořit o historii a současnosti českých betlémářů. Zachytíte  18. prosince 2008 ve 22 hodin. Připravuje Antonín Žolnerčík.

 

Magdazín uslyšíte každou středu od 9.30, reprízu v sobotu ve 22.10. Připravujeme: 10. prosince - Misijní díla dětí - hostem pořadu bude národní ředitel Papežských misijních děl dětí P. Jiří Šlégr. 24. prosince - Vánoce Proglasáků - jak prožívají Vánoce zaměstnanci Proglasu? Na které Vánoce nejraději vzpomínají?; 31. prosince - Čím je mi hudba? Současný dramaturg Filharmonie Brno Jiří Beneš oslavil letos v září 80. narozeniny. O jeho aktivním profesním životě violisty, člena Moravského kvarteta, orchestrálního hráče, hudebního publicisty a muzikologa budeme hovořit pořadu Studia Radim.

 

Tématu Porodnictví v Evropské unii se věnuje první prosincový magazín nejen pro maminky Kafemlýnek. Poslouchejte 2. prosince od půl desáté dopoledne. Táto, mámo, pojďte stavět sněhuláka! To je název Kafemlýnku, který pro vás připravuje Adriana Růžičková. Ke společnému času maminek vás pozve v úterý 16. prosince od půl desáté dopoledne.

 

Kanonické právo v životě církve: V deváté části v pondělí 1. prosince se budeme zabývat významem právnických osob a jejich právní subjektivitou, vysvětlíme si pravidla právního jednání, pohovoříme o vnitřních a vnějších oborech v církvi, o nositelích řídící moci a církevních úřadech. V desátém  dílu v pondělí 8. prosince si objasníme definici křesťana, vyložíme pojednání kodexu o církvi, o katechumenech, laicích, duchovních a o osobách zasvěcených. V jedenácté části v pondělí 15. prosince otevřeme čtvrtou knihu kodexu a začneme se zabývat svátostmi. Budeme hovořit o posvěcující službě církve, pojednáme o liturgii a jejich pravidlech a objasníme si podíl členů církve na liturgii. Premiéra je vždy v pondělí v 16 hodin, repríza v neděli v 10.30 dopoledne.

 

Barvínek v prosinci 2008. 2. 12. Advent začíná. Několik tipů, jak lze prožít advent, co to jsou roráty a jaké jsou další adventní tradice. 23. 12. Prosincový magazín. Vánoce jsou na spadnutí a proto bude magzín už hodně předvánoční. Nebude chybět představení zajímavého CD ani rubrika 100 českých nej. 30. 12. Vánoce trochu netradičně. Co všechno se dá o Vánocích prožít? Jaké trapasy a průšvihy se mohou stát o Vánocích? Nezapomeneme pátrat po nejrůznějších vánočních koledách a po jejich vzniku. Barvínek má svůj vysílací čas v úterý v 16 hodin, opakujeme v sobotu od 9.30 dopoledne.

 

Evropský podzim na Proglasu. Dvakrát se během prosince objeví ve vysílání Proglasu Evropský magazín. 12.12. od 16 hodin (repríza 13.12. v 11.05) se budeme zamýšlet nad rolí Evropské unie jako autority v oblasti lidských práv a také nad přítomností křesťanských hodnot v rozhodovacích procesech sedmadvacítky. Promluví například český poslanec Evropského parlamentu Jan Březina nebo bývalý federální vicepremiér Jozef Mikloško. Během vánočních svátků se Evropský magazín zaměří na události očekávané v EU v roce 2009: řeč bude o českém předsednictví a tématech, kterými k tématu přispěly křesťanské církve, o zavedení eura na Slovensku či o červnových volbách do Evropského parlamentu. Tento závěrečný magazín našeho cyklu Evropský podzim vysíláme v premiéře 26. prosince v 16 hodin.

 

Paní Ludmila Cahová byla v 50. létech nadšenou mladou křesťankou a její víra se nezalekla ani hrozby vězení. O svých zážitcích z tohoto období svého životě se přijde rozdělit v neděli 7. prosince do pořadu Křesťan a svět. Začíná v 17 hodin.


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.