Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Slavnosti sv. Barbory, patronky města Kutné Hory, se zúčastní apoštolský nuncius


Datum:

Slavnosti sv. Barbory, patronky města Kutné Hory, se zúčastní apoštolský nuncius

Apoštolský nuncius Mons. Diego Causero zavítá ve čtvrtek 4. prosince 2008 do Kutné Hory, aby se zúčastnil poutní slavnosti sv. Barbory a doprovodného programu. Mše svatá v chrámu sv. Barbory začíná v 18 hodin.

Kutnohorská farnost připravuje letos slavnost sv. Barbory s mimořádným důrazem a zve všechny věřící k účasti na bohoslužbě. Více k tomu řekl zdejší duchovní správce P. Jan Uhlíř: „Když jsem před rokem přišel do Kutné Hory, přemýšlel jsem, jak najít vztah k patronce města. Nechtěl jsem, aby se mi stala pouze mrtvou vzpomínkou na slavnou hornickou minulost. Odpověď jsem našel právě po přečtení kutnohorské pověsti o záchraně horníků a postavení chrámu. Ač už nikdo z nás nefárá do hlubin země, přesto může být sv. Barbora tou, která nám pomáhá nalézt cestu z temnoty na světlo.“

 

Program oslav patronky města Kutné Hory sv. Barbory:

 

Středa  3.12.   17.00   Program na Palackého náměstí

                        19.00   Adventní koncert v chrámu sv. Barbory – vstup zdarma

                                   (zpívá pěvecký sbor Bonifantes)

Čtvrtek 4.12.   15.00   Beseda s Mons. Causerem na Církevním gymnáziu sv. Voršily

                        18.00   Slavnostní mše sv. v chrámu sv. Barbory

                                   (celebruje Mons. Diego Causero)

 

Život sv. Barbory známe z legendy v hagiografickém souboru Legenda aurea janovského dominikána Jakuba de Voragine (1230–1298). Barbořin příběh se odehrál za vlády císaře Maximiliána (3.-4. st. po Kr.) v Nikodémii v době křesťanského pronásledování. Aby svoji dceru Barboru uchránil před nechtěnými nápadníky, zavřel ji její bohatý otec Dioskurus do věže, kde začala studovat. Tehdy se dozvěděla, že místní kraj navštívil slavný křesťanský myslitel Origenes. Barbora se s ním skrze dopisy spojila, uvěřila Kristu a přijala křest. Zlom nastal ve chvíli, kdy Dioskurus nechal postavit lázně a Barbora tam vztyčila velký kříž. Otec se na dceru rozhněval, ale ona před ním zázračně skrze skálu uprchla k pastýřům – tato  událost z ní učinila patronku (zavalených) horníků. I když mu napoprvé utekla, nechal ji chytit a zbičovat. Následně ji opět uvěznil do věže a o věci „křesťanky“ Barbory informoval místodržícího Martiana. Byla předvolána před soud a vystavena povinnosti modloslužby pod pohrůžkou mučení. Barbora to odmítla. Podle legendy pak Martian začal Barboru pálit loučí, tloukl palicí a nahou ji vyhnal mezi lidi. Anděl však její nahotu zakryl bělostným rouchem. Rozzlobený otec jí pak osobně mečem sťal hlavu.

 

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře, známá dominanta města se třemi stanovými věžemi a památka UNESCO, si letos připomíná 620 let od svého založení. Kostel je považován za nejoriginálnější pozdně gotický chrám katedrálního typu v Evropě a se stal výrazem bohatství a moci města v době těžby stříbra. Na stavbě se podíleli mj. Petr Parléř, mistr Hanuš, Matouš Rejsek a Benedikt Rejt. Pětilodní chrám je 70m dlouhý, 40m široký a uvnitř 30m vysoký.

 

Arcibiskup Mons. Diego Causero (*1940) je apoštolským nunciem (velvyslancem Vatikánu) v ČR. Pochází ze severní části Itálie a jako diplomat působil např. Nigérii, Sýrii, Španělsku, Austrálii. Působil také jako zvláštní zástupce Apoštolského stolce v Ženevě při OSN. Do současného úřadu byl jmenován od 10. ledna 2004.


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.