Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Tříkrálová sbírka


Datum:

Tříkrálová sbírka

(Hradec Králové) Téměř o milión korun více než loni vynesla Tříkrálová sbírka 2009 v královéhradecké diecézi. Letos darovali lidé do tříkrálových kasiček rekordních 8,9 mil. korun českých, přesně 8 889 272,- Kč*. Výtěžek sbírky použijí charity na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným, a to zejména v regionech, kde se sbírka konala. Část výnosu sbírky je tradičně určena na humanitární pomoc do zahraničí. „Děkujeme všem, kdo do sbírky přispěli. Díky patří také  koledníkům a organizátorům akce. Letos charity vyslaly do ulic rekordních přes 2000 skupinek tří králů. Bez jejich pomoci by nebylo možné sbírku zrealizovat“, uvedla Bc. Alena Lorencová z Diecézní charity Hradec Králové, koordinátorka Tříkrálové sbírky.

Stejně jako v předchozích letech se pokladničky nejvíce naplnily koledníkům Oblastní charity Ústí nad Orlicí (1 767 805,50 Kč*) a Oblastní charity Havlíčkův Brod (1 262 099,- Kč*). Velmi štědří byli i obyvatelé Náchodska, Chrudimska, Rychnovska, Litomyšlska, a Poličska. Také v krajských městech darovali lidé do tříkrálových kasiček více než loni, v Hradci Králové a okolí 333 000,- Kč*, v Pardubicích a okolních obcích 418 487,- Kč*.

„Dobrý pocit a radost, že jsme udělali něco pro potřebné, byly tím, co nás hřálo v mrazivém počasí na koledě. Ale také čaj, podaný od hodných lidí. A vědomí, že hodných a vstřícných lidí od loňska neubylo, spíš naopak. Ani varovná hospodářská krize, epidemie chřipky a teploměr hluboko pod nulou neovlivnily výsledek. Jsme potěšeni“, komentovala průběh letošní Tříkrálové sbírky Jitka Holcová z Oblastní charity Červený Kostelec, která použije výtěžek sbírky na podporu Hospice Anežky České v Červeném Kostelci a Domova sv. Josefa pro nemocné roztroušenou sklerózou v Žirči.

Výtěžek Tříkrálové sbírky 2009 charity použijí na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným, a to zejména v regionech, kde se sbírka konala. Část výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí. Oblastní charita Hradec Králové z darovaných peněz podpoří Domov pro matky s dětmi, který provozuje v krajském městě. Pardubická oblastní charita použije výtěžek sbírky na podporu domácí hospicové péče, respitního zařízení v Třebosicích a projektu Dům pokojného stáří sv. Josefa v Rosicích n. L.

Informace o výsledcích a záměrech sbírky ostatních charit v královéhradecké diecézi včetně fotogalerie z koledování a doprovodných akcí sbírky najdete na www.hk.caritas.cz.

Na charitní „tříkrálové“ konto číslo 33001122/0800 u České spořitelny je možné přispět i nadále, sbírkový účet je otevřen celoročně. Do Tříkrálové sbírky je možné přispět i dárcovskou SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, Charita obdrží z této částky 27 Kč). Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR je největším dobrovolnickou akcí v České republice. Více o této sbírce také na www.trikralovasbirka.cz nebo také na www.charita.cz.

Poznámky: * Jde o výsledky ke dni 26. 1. 2009, které jsou do doby, než budou zkontrolovány všechny doklady, pouze orientační.

Převzato od Jany Karasové, propagace a tisk, Diecézní charita Hradec Králové.


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.