Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Hradci Králové proběhlo requiem za papeže Pia XI.


Datum:

V Hradci Králové proběhlo requiem za papeže Pia XI.

U příležitosti 70. výročí úmrtí papeže Pia XI. dne 10.2.2009 celebroval biskup Dominik Duka OP mši svatou v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové.

Mši svatou - rekviem za zesnulého papeže Pia XI. slavil královéhradecký sídelní biskup spolu se svým předchůdcem arcibiskupem Karlem Otčenáškem, generálním vikářem Mons. Josefem Sochou, zástupci katedrální kapituly a místní duchovní správy. Bohoslužbu doprovázela katedrální schola.

Biskup Dominik Duka ve své promluvě vyzdvihl jasné rozhodování zesnulého papeže v politicky těžké meziválečné době: "Vyslechli jsme úryvek z Matoušova evangelia - známou pasáž o posledním soudu, kdy Syn člověka odděluje ovce od kozlů, dobré od zlých, jedny nalevo, druhé napravo. To velmi dobře vystihuje také odkaz papeže Pia XI., papeže, který se nebál v době nástupu diktatur v Evropě říci jasné ano a jasné ne a odsoudil italský fašismus jako nepotřebný, německý nacismus s upozorněním na židovské kořeny křesťanské víry, dále bolševismus v Rusku..."

Papež Pius XI. (Ambrogio Damiano Achille Ratti) se narodil 31.5.1857 v Desiu. Jeho pontifikát trval od roku 1922 do jeho smrti 10.2.1939 ve Vatikánu. Před nástupem svého pontifikátu působil jako prefekt Vatikánské knihovny (1914-1919), apoštolský nuncius v Polsku (1919-1921) a arcibiskup milánský (1921-1922). Jako papež si zvolil motto "Pax Christi in regno Christi". Vydal na 31 encyklik, vytvořil rámec pro zformování Katolické akce a v roce 1925 ustanovil svátek Ježíše Krista Krále. V roce 1936 (znovu)založil Papežskou akademii věd. Za jeho pontifikátu Svatý stolec uzavřel řadu konkordátů a mezinárodních smluv s (převážně nově vzniklými) státy, včetně Lateránských smluv, v nichž Itálie uznala existenci a svrchovanost Vatikánu, a kontroverzního Říšského konkordátu. Na konci svého pontifikátu, poznamenaném těžkou nemocí, se neúspěšně snažil čelit nástupu komunismu a nacismu, kteréžto odsoudil ve svých encyklikách, a odvrátit blížící se světovou válku.


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.