Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Výzva k dialogu o změnách v diecézi


Datum:

Výzva k dialogu o změnách v diecézi

Vzhledem k tomu, že se množí připomínky a dotazy k aktuálním změnám v královéhradecké diecézi, vyzývá biskup Dominik Duka OP k otevřenému dialogu na toto téma. Má-li církev, tedy věřící od představených biskupství po laiky ve farnostech, působit věrohodně, je třeba vzájemné upřímnosti. Tímto jsou všichni vyzváni, aby sdělili své dotazy či námitky k chodu diecéze a rozhodnutím biskupství do 20.4.2009 na adresu admin [at] diecezehk.cz (admin[at]diecezehk[dot]cz), resp. „Dialog o změnách“, Biskupství královéhradecké, Velké nám. 35, 500 01 Hradec Králové. Biskupství má zájem všem odpovědět a potřebné vysvětlit, proto budou shromážděné podněty zodpovězeny a prezentovány formou diskusního rozhovoru na internetových stránkách http://www.diecezehk.cz/ a v časopise IKD.

Jako podklad k diskusi shrnujeme základní informace o aktuálních tématech, které se diecéze dotýkají:

 

1) Fond solidarity

Biskupství se prostřednictvím nového pojetí tzv. Fondu solidarity snaží zajistit materiální rovnováhu mezi farnostmi diecéze v duchu křesťanské solidarity, a to tak, aby procentuelně rovnocenným výběrem finančních prostředků z příjmů farností (10%), ke kterému je biskupství oprávněno kán. 1263 CIC, mohlo podpořit chudší či momentálně potřebnější farnosti. Spravedlivé rozdělení prostředků shromážděných ve fondu bude zajišťovat komise složená ze zástupců biskupství i farností, duchovních i členů ekonomických rad. Jednoduše řečeno fungování fondu není „braní bohatým a dávání chudým“, nýbrž „přispívání z nedostatku, který máme všichni, a rozdělování potřebným“. Tento mechanismus předpokládá, že jednotlivé farnosti budou v rámci diecéze žít jako živé společenství, a z principu tak zvyšuje hmotnou stabilitu diecéze a v neposlední řadě zdravou sounáležitost mezi věřícími (duchovními i laiky).

Více zde.

 

2) Změna provozovatele v Novém Adalbertinu (penzion, restaurace, kongresové prostory)

Od 12.2.2009 převzala provoz části Nového Adalbertina (penzion, restaurace, kongresové prostory) firma Bohemia Touristik s.r.o. Biskupství královéhradecké pronajalo tuto část své budovy za účelem pravidelného finančního příjmu, který místní církev (diecéze) potřebuje ke svému životu a plnění pastoračního poslání. Jednorázové příjmy z prodeje církevního majetku nejsou cestou k trvalému hmotnému zajištění a tento pronájem je jedním z kroků, které mají situaci zlepšit.

Využití ostatních částí budovy (pastorační úsek biskupství, farní prostory, prostory pronajaté Univerzitě Hradec Králové) zůstává nezměněno. Přednostní právo a sleva na služby ze strany Bohemia Touristik s.r.o. vůči biskupství je řádně smluvně ošetřeno tak, aby dům nadále sloužil diecézi k plnění jejího poslání (setkání, konference, pastorační akce různého druhu apod.).

Více zde.

 

3) Slučování farností

Již několik let dochází k postupnému slučování excurrendo farností, ve kterých jednak výrazně poklesl počet věřících i absolutní počet obyvatel (ve vzájemné závislosti) a jednak za dané pastorační situace není reálný předpoklad jejich obsazení knězem ani jiného zvláštního využití k duchovnímu životu v diecézi. Proces slučování je administrativně pracný (pro farnost i biskupství), ale samotné sloučení znamená v důsledku zásadní zjednodušení administrativy vedené duchovním správcem kmenové farnosti, a tím i k uvolnění jeho kněžských sil pro bezprostřední pastorační práci s lidmi. Tento cíl opodstatňuje sloučení případ od případu i tam, kde existuje živé farní společenství ve slučované farnosti.

Původní počet - 447 farností v roce 2003 - byl slučováním snížen o zhruba třetinu – na 287 farností k počátku roku 2009. K tomu zůstávají 2 duchovní správy (klášter Králíky, kostel Panny Marie Hradec Králové). Proces slučování bude nadále pokračovat.

Více zde.

 

Dotazy a připomínky posílejte k těmto tématům, případně uveďte i další náměty k diskusi. Prosíme ty, kteří pochopili smysl rozhodnutí a změn, které se uskutečňují, aby ve svých farnostech sami přispěli informováním svých bližních k celkovému porozumění v rámci diecéze. Dobrá vůle je předpokladem křesťansky důstojné atmosféry v diecézním společenství.

 

(Poznámka: Základní náležitosti korespondence (jméno a kontakt) se od pisatelů očekávají. Požadavek pisatelů, aby jejich jméno nebylo uvedeno ve veřejně prezentované diskusi, bude respektován.)


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.