Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Reakce na zavádějící článek o Poličce


Datum:

Reakce na zavádějící článek o Poličce

Levicový deník Haló noviny uveřejnil v sobotu 21.3.2009 článek Tomáše Hejzlara s titulkem "Dvouletí jubileí Bohuslava Martinů začíná s patřičnou mezinárodní ostudou", v němž autor napadá způsob uskutečňování oprav farního kostela sv. Jakuba v Poličce (včetně věže, která je rodištěm hudebního skladatele Bohuslava Martinů), místní duchovní správu minulou i současnou a také vedení diecéze.

Nepovažujeme za nutné zevrubně reagovat na tento článek, jak vzhledem k pochybným úmyslům autora, tak vzhledem k tomu, že komunisticky zaměřený deník není pro úsudek věřících směrodatný. Přinášíme pouze výtah z vyjádření poličského děkana P. Adriána Sedláka OPraem. a vedoucího stavebně-technického odboru Biskupství královéhradeckého Jana Matysky. Plné znění obou stanovisek je k vyžádání na adrese macek [at] diecezehk.cz (macek[at]diecezehk[dot]cz).

Ke kostelu sv. Jakuba v Poličce:

"Je pravdou, že současný stav kostela a především stav jeho věže je kritický. Je třeba na věc nahlížet v celém kontextu událostí. První zásadní opravy kostela se kladou do prvního desetiletí 20. století, kdy se opravuje fasádní plášť věže a také kamenné zábradlí ochozu kolem světničky.

Bohužel už tehdy dochází k technologické chybě, kdy je použita cementová malta, která se sice v té době jevila jako pokrokový materiál, ale současný stav poukazuje, že tato volba nebyla nejšťastnější. Cementový plášť zcela uzavřel vzduchovou průchodnost a docházelo celá desetiletí k nepropustnosti vsakovaných srážek, které se kumulovaly pod cementovým pláštěm. Tím vznikl rozpad pískovcového zdiva pod pláštěm celých ploch.

...

Současné opravy kostela běží podle plánu, jak byly doporučeny a schváleny orgány NPÚ. Jedná se o generální opravu věže, tj. odstranění statického defektu, opravu světničky B. Martinů, výměnu oken ve světničce, její výmalbu, výměnu dílčích segmentů krovové konstrukce uvnitř věže, opravu kamenného ochozu a nárožních věžiček, opravu fasádního pláště na celém objektu věže kostela. Dále pak proběhne restaurátorská oprava všech vitrážových oken jak v průčelí věže, tak po celém obvodu kostela.

Příspěvky ze strany ministerstva, krajského úřadu, města a nadace jsou poskytovány na základě standardně předkládaných žádostí. Výše těchto příspěvků je dle schválení příslušných organizací, které jakožto žadatelé musíme respektovat, a ani v nejmenším nám nepřísluší tyto stanovy zpochybňovat. Před započetím oprav byla veřejnost oficiálně informována na veřejné besedě s možností diskuse, za účasti zástupců všech příslušných orgánů včetně zástupců královéhradecké diecéze."

P. Adrián Jaroslav Sedlák OPraem.

K diecéznímu středisku a penzionu Marianum v Janských Lázních (o kterém je v článku nepřímá zmínka):

"Rekonstrukce a stavební úpravy Mariana byly schváleny ekonomickou radou diecéze v roce 2003 a průběh prací od zpracování projektové dokumentace přes vlastní realizaci až po kolaudaci v roce 2006 byl řádný a odpovídal požadavkům biskupství i orgánů památkové péče (vzhledem k tomu, že Marianum je památkově chráněno). Provedené opravy (zajištění proti vlhkosti a zvýšené hladině radonu, zesílení stropů, ...) a úpravy (výměna kuchyně, změna dispozic sociálního zařízení, adaptace pokojů, ...) zajistily objekt jak po nutné stavební, tak po provozně-funkční stránce, aby mohl plnit své poslání - duchovní a rekreační zázemí pro klérus a laiky a ze zisku podpora pastorační činnosti v diecézi."

Jan Matyska

 

Ing. Vojtěch Macek, biskupský sekretář


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.