Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Peníze z EU – nová možnost pro naše farnosti


Datum:

Biskupství královéhradecké se rozhodlo podpořit a zaštítit aktivity farností v královéhradecké diecézi projektem

Peníze z EU – nová možnost pro naše farnosti

„Podpora iniciativy farních společenství z finančních prostředků EU“, který by měl být nástrojem k získání prostředků na realizaci záměrů jednotlivých farností.

Informace k projektu „Podpora iniciativy farních společenství z finančních prostředků EU“

Cílem projektu je shromáždit nápady z farností naší diecéze a umožnit uskutečnění těch nejzajímavějších. Podpora bude směřovat jak ke zpracování projektu, tak k jeho případnému předfinancování či spolufinancování.

 

Mnohé farnosti si kladou otázku, kde získat prostředky na rozvoj svého života, rekonstrukci fary či kostela. O strukturálních fondech EU padlo v médiích již mnoho informací. Církevní organizace jsou jedním z oprávněných žadatelů o tyto finanční prostředky. Doposud však nebyla této oblasti v naší diecézi věnována systematičtější pozornost. Úspěšní žadatelé přitom na úrovni jednotlivých farností existují.

Z průběžných výsledků úspěšných žádostí o dotace EU je zřejmé, že mohou vznikat zajímavé a prospěšné projekty podporující aktivní duchovní život ve farnostech, místních společenstvích i celé diecézi.  Příkladem nám v tomto ohledu mohou být mnohé jiné církevní organizace (např.Charita).

 

Za tímto účelem vznikla pod záštitou generálního vikáře Mons. Tomáše Holuba v královéhradecké diecézi pracovní skupina, která chce v horizontu nejbližších měsíců vybrat nejlepší projektové záměry z farností a ty podpořit v rámci čerpání finančních prostředků z Evropských fondů (Regionálního operačního programu, Programu obnovy venkova, INTERREG aj.). Nejzajímavějším záměrům bude poskytnuta veškerá konzultace a podpora s přípravou projektových žádostí.

 

Farnosti, resp. jejich dílčí společenství, různě zaměřené skupiny i jednotlivé farníky tímto vyzýváme, aby v následujících týdnech prodiskutovali aktuální možnosti svého rozvoje – jak v materiální (finanční), tak duchovní (pastorační) rovině – a zvážili, jak využít jedinečnou příležitost k získání nových zdrojů prostřednictvím uvedeného projektu.

 

Formulář k vyplnění a podrobné informace o projektu jsou k dispozici níže nebo na farních úřadech.

 

Na základě vyplněných a zaslaných formulářů budou navržené projekty jednotlivých farností vyhodnoceny a kontaktní osoby jednotlivých projektů pak budou pozvány na setkání s pracovní skupinou, při němž budou projednány možnosti dalšího uskutečňování jednotlivých záměrů.

 

Vyzýváme Vás tedy  ke spolupráci a diskuzi uvnitř farností, k zapojení významných činovníků farnosti a dalších zájemců jak z oblasti duchovní, tak z oblasti společenské či podnikatelské. Vaše nápady a záměry jsou cenné a možná právě ten Váš může být díky této iniciativě realizován!

Fondy EU - podrobné informace

Fondy EU - dopis Mons. Tomáše Holuba

Fondy EU - projektový list

Fondy EU - projektový list


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.