Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Mládež královéhradecké diecéze dostala při setkání se svým biskupem epištolu


Datum:

Mládež královéhradecké diecéze dostala při setkání se svým biskupem epištolu

V sobotu 4. dubna 2009 se v Hradci Králové uskutečnilo tradiční diecézní setkání mládeže, při kterém se mládež setkává se svými biskupy a které se koná den před Květnou nedělí, jež je zároveň Světovým dnem mládeže.

Mladí chlapci a dívky ze 13 vikariátů královéhradecké diecéze se sešli podobně jako v předchozích letech v sále místní Filharmonie, kde proběhl společný program. Moderátoři Eva a Michal po úvodní scénce rozehřáli více než 800 účastníků při představování jednotlivých vikariátů. Po zdravici biskupa Dominika Duky přítomné vyzvala k zamyšlení o vděčnosti Ludmila Nejmanová svým slovem na den. S velkou odezvou se setkalo následující špičkové vystoupení kouzelníka Karla Kašpara. Na vážnější notu pak přeladila svědectví ze života – P. Jan Paseka velmi silně promluvil o křesťanském prožití tragické události ve farnosti a Veronika Sodomková se podělila o zkušenost ze svého studia. Hlavní bodem byla katecheze Mons. Tomáše Holuba na téma setkání "Máme naději v živém Bohu." (1 Tim 4,10), která navázala na letošní poselství papeže Benedikta XVI. mládeži. Tomáš Holub výstižně poukázal na kotvu jako symbol naděje v tom smyslu, že bychom neměli kotvu svého života zaklesnou o nějaký balvan, ale o skutečnou skálu – Krista. Dále byli představeni kaplani pro mládež a zástupci mládeže jednotlivých vikariátů – ty nové biskup uvedl do služby. Celé dopoledne hudebně doprovázela diecézní kapela VeKa. Před polednem mládežníci ještě dostali porci zajímavých informací o chystaných akcích a také bagetu k obědu.

 

A to už se rozešli na odpolední program po skupinách, který se konal v prostorách Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína. „S velkým zájmem se setkala skupina o povolání se zástupci těch, kteří se připravují na život v manželství, kněžství a řeholi. Úspěch měly rovněž skupiny s biskupem Dominikem Dukou o kontroverzních etapách života církve, s P. Janem Šlégrem o cestách apoštola Pavla nebo s Mons. Tomášem Holubem o pověrách. Účast na nabízených tematických skupinách byla letos neobvykle vyrovnaná a vysoká,“ uvedla Ludmila Horáčková z Diecézního centra pro mládež. Někteří účastníci zvolili nabídku sportu, výtvarných dílen a také možnost modlitby při eucharistické adoraci v kapli sv. Klimenta nebo svátosti smíření v katedrále. Jiní využili hezkého počasí k procházce a hovoru s přáteli.

 

Nedílnou součástí setkání je modlitba křížové cesty, ke které se všichni sešli do katedrály Svatého Ducha. Křížová cesta byla tentokrát zaměřena na poselství sv. Pavla. Vrcholem setkání byla mše svatá celebrovaná biskupem Dominikem Dukou, který v promluvě hovořil o naději v Kristu, který prošel smrtí a vzkříšením, jako o záručním listu našeho života. Bohoslužbu písněmi doprovodilo společenství Vavřineček z Jilemnice. Před požehnáním ještě pozdravil účastníky arcibiskup Karel Otčenášek.

 

Na samotném závěru rozdali přítomní kněží mladým svitek s poselstvím biskupa mládeži, podobně jako apoštol Pavel zasílal epištoly (dopisy) svěřeným církevním obcím. Toto symbolické vyjádření připomnělo Rok sv. Pavla. Z listu biskupa Dominika Duky vybíráme: „Ten, v kterého věříme, je Ten, který JE. Ten, který JE, nás opravdu má rád. Víra není bláhovost, je to opora života. Nebojte se rozhodnutí, nebojte se říct své ano a neodkládejte svá životní rozhodnutí.“

 

 

Ing. Vojtěch Macek, biskupský sekretář


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.