Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ministranti obsadili na víkend stříbrné město


Datum:

Ministranti obsadili na víkend stříbrné město

Ve dnech 24.-26. dubna 2009 proběhlo v Kutné Hoře setkání ministrantů a ministrantek královéhradecké diecéze. Víkendového programu s mottem "Budeš-li hledat moudrost jako stříbro... dojdeš poznání Boha." (Př 2,4-5) se zúčastnilo přes 250 chlapců a děvčat.

V pátek po příjezdu a ubytování v Církevním gymnáziu sv. Voršily se ministranti sešli v sokolovně k zahajovacímu programu za účasti královéhradeckého biskupa Dominika Duky. Večerní pásmo zahrnovalo hudební vystoupení místní scholy KuKaKa, vzájemné představování a scénické ztvárnění legendy o založení Kutné Hory.

Sobotní dopoledne patřilo etapové hře, při níž účastníci rozdělení do skupin postupně plnili úkoly na různých stanovištích ve městě. V roli středověkých horníků se snažili naplnit motto setkání o hledání stříbra, moudrosti a Boha. Odpoledne byl volitelný program od sportu, přes tvořivé dílny po prohlídky městských památek. V horkém počasí následovala mše svatá na zahradě voršilského kláštera. Po večeři se skupiny ministrantů opět vydali do města, kde se setkali se zvláštními průvodci, kteří s nimi nově prožili příběh učedníků putujících do Emauz - ten vyvrcholil adorací v chrámu sv. Jakuba vedenou biskupem Josefem Kajnekem.

Neděle přinesla vyhodnocení setkání, balení na cestu a slavnou mši svatou chrámu sv. Barbory, které předsedal opět biskup Josef Kajnek. Na jejím závěru dostali účastníci na památku repliku kutnohorského stříbrného groše.

Ministranti a ministrantky naplno prožili celý program, z mnoha světlých momentů lze vypíchnout prožití sobotní adorace. Kutnohořané byli ohromeni početným liturgickým průvodem, který působil v prostředí chrámu sv. Barbory a Jezuitské koleje velmi majestátně. Na velmi dobře připraveném setkání se podílel především kutnohorský arciděkan P. Jan Uhlíř a tým mladých z farnosti i diecéze.

Vojtěch Macek


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.