Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nová podoba církevního školství v Hradci Králové


Datum:

Nová podoba církevního školství v Hradci Králové

Biskupství královéhradecké jakožto zřizovatel Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové a Základní školy a mateřské školy Jana Pavla II. v Hradci Králové rozhodlo o splynutí těchto škol v jednu školskou právnickou osobu, a to k 1.7.2009. Ředitelem tohoto v České republice ojedinělého školského komplexu bude jmenován Mgr. Jiří Vojáček, dosavadní ředitel Církevního gymnázia sv. Voršily v Kutné Hoře.

Aby příprava nového školního roku mohla probíhat již pod novým vedením, byl Mgr. Jiří Vojáček jmenován ředitelem Biskupského gymnázia v Hradci Králové již od 1.5.2009. Od 1.7.2009 pak převezme vedení i ZŠ a MŠ JPII., která se stane právní součástí  komplexu splynutých škol. I příprava školního roku na základní škole však již probíhá v úzké spolupráci dosavadní ředitelky a nově jmenovaného ředitele.

Důvody spojení škol:

  • Jednotná koncepce škol pod jedním vedením
  • Společná prezentace církevního školství v HK
  • Zkvalitnění fungování škol po stránce pedagogické i ekonomické
  • Nalezení nových možností financování pro moderní školu
  • Zvýšení prestiže obou škol.

Co chceme nabídnout?
Nabízíme zajímavou alternativu vzdělání rodičům a dětem, kteří hledají

a) školní prostředí umožňující rozvoj člověka po stránce rozumové i citové, tělesné, duševní i duchovní,
b) bezpečné školní prostředí respektující individualitu každého jedince,
c) tvůrčí dialog o hodnotách, které nás přesahují.

Do vzdělávacího systému, který klade důraz na spojení kvalitního vzdělání a výchovy založené na křesťanských hodnotách, budou moci zájemci vstoupit v několika variantách:

a) využití celého vzdělávacího systému od mateřské školy až po gymnázium (3 – 18 let)
b) vstup do systému pouze v určité vybrané části (např. jen ZŠ nebo gymnázium)
c) n
abídka pro žáky a pedagogy ze škol zřizovaných městem či krajem:

- projekt „Orientační dny“ ve spolupráci s Katechetickým a pedagogickým centrem Biskupství královéhradeckého je nabízen základním a středním školám v rámci primární prevence patologických jevů. Dvoudenní kurzy vždy pro jednu třídu a 2 pedagogy se konají zpravidla v zařízeních pro školy v přírodě, probíhají formou osobnostní a sociální výchovy s použitím zážitkových metod (probíhají od roku 1998, každoročně se jich zúčastní cca 50 tříd, tj. cca 1000 žáků).

- projekt „Poselství křesťanských svátků“ se uskutečňuje formou jednohodinových interaktivně vedených besed vždy v jedné třídě s cílem povzbudit žáky k pozitivnímu přístupu k životu, k vlastnímu sebehodnocení a budování vztahů s druhými lidmi. Starší žáci jsou seznamováni i s historií a symbolikou slavení na základě křesťanské tradice (probíhá od roku 1995, každoročně cca 50 besed).

Formou semináře akreditovaného MŠMT (včetně náslechových hodin) nabízíme zaškolení do projektu také pedagogům z dalších škol.  

 

Poděkování odcházejícím ředitelům
Mgr. Haně Špatenkové, ředitelce ZŠ a MŠ Jana Pavla II., a Ing. Pavlu Černému, řediteli Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína, děkujeme za veškeré úsilí a obětavou práci pro církevní školství v uplynulých letech a také za maximální vstřícnost a spolupráci při předání škol novému řediteli. Oběma jmenovaným byla nabídnuta možnost zůstat na škole v pedagogickém sboru.

 

Mgr. Jiří Vojáček
Nově jmenovaný ředitel působil 13 let jako ředitel Církevního gymnázia sv. Voršily v Kutné Hoře. Z malého gymnázia bojujícího o přežití dokázal vybudovat prestižní školu, která se ve svém regionu těší vynikající pověsti, což je dokazováno mimo jiné tím, že se na něj hlásí více zájemců než na gymnázium v Kutné Hoře zřizované krajem.

Bližší informace k realizaci uvedeného záměru podá Mgr. Stanislava Kučerová, vedoucí odboru církevního školství Biskupství královéhradeckého, tel. 495 063 672, kucerova [at] diecezehk.cz (kucerova[at]diecezehk[dot]cz)

 

Ing. Vojtěch Macek, biskupský sekretář
Biskupství královéhradecké, Velké náměstí 35, 500 01 Hradec Králové
e-mail: macek [at] diecezehk.cz (macek[at]diecezehk[dot]cz), web: www.diecezehk.cz
telefon: +420 495 063 626, mobil: +420 776 104 206, fax: +420 495 512 850


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.